VIS BEŽ – Život u e-mollu

Rockomotiva
04.05.2024.

VIS BEŽ iz Bara, bend koji je nastao kao ad hoc projekat, a izrodio se u svojevrsnu multiumjetničku atrakciju, jedno je od najzanimljivijih iznenađenja muzičke Crne Gore u proteklih 12 mjeseci.

Tekst & foto: press

VIS BEŽ (početna slova imena – Božidar, Edin, Željko) je projekat nastao u cilju očuvanja urbane muzičke baštine Bara, i predstavlja spoj rada tri autora – Božidara Gagovića, Edina Dibre i Željka Milovića, na pjesmama koje su nastale u periodu 1985–1990. EP “Život u e-mollu”, čiji je izdavač Mediteran Multimedia, čini šest pop pjesama snimljenih na akustičnim instrumentima u novim, bogatijim aranžmanima nego što su bile u izvornim varijantama. Ponuđeni su i sačuvani rijetki dokumentarni snimci svirki uz akustične gitare na raznim lokacijama u Baru, osamdesetih.

Inicijator EP “Život u e-mollu” je novinar, književnik i publicista Željko Milović, koji je osamdesetih bio vokal barske grupe The Acropolyss Band. Božidar Gagović je danas na čelu klupske i koncertne atrakcije – rock grupe Akademia, a prije četiri decenije je svirao u barskim grupama Carlo V, Ponoćni ritam, Don Kihot, Bellmondo… Edin Dibra je multiinstrumentalista mlađe generacije, snimatelj i producent, sarađivao je sa velikim brojem aktuelnih crnogorskih i regionalnih muzičara.

Oko realizacije i sprovođenja izvornog projekta okupio se čitav tim umjetnika različitih domena, te je tako omot albuma djelo dizajnerke Jelene Marović i Masima Milovića, na pjesmama su gostovali muzičari raznih provenijencija, prvi spot “Ružan san” je djelo režisera Semira Karastanovića, a glavna glumica u ovom klipu koji nosi jasnu angažovanu poruku je Ana Pejović, svojevremeno miss Crne Gore.

Na multimedijalnoj promociji u okviru manifestacije “Barski ljetopis” učestvovali su, avgusta 2023, novinar i rok kritičar Petar Janjatović, radio i TV lice Silvija Vukelić, članovi grupe Makadam, te muzičari Ritchie Orlandić i Milić Šarović. Drugi spot sa albuma za pjesmu “Ivona” upravo je video zapis sa tog koncerta.

Sredinom aprila VIS BEŽ je u medijima, na društvenim mrežama i na sopstvenom youtube kanalu promovisao treći spot za jednu od numera sa prošlogodišnjeg EP “Život u e-mollu”. Riječ je o pjesmi “S one strane sna”.

Spot je po mnogo čemu specifičan jer se u njemu kombinuju snimci današnjice sa kadrovima Bara i Crnogorskog primorja iz perioda 1956-1976, iz fundusa “Lovćen filma” i Arhive RTCG. Milović stoji i iza scenarija i režije spota, dok je Marko Miraš Mirković (Grimm, AkademiA) potpisan kao operater na računaru.

VIS BEŽ je u procesu rada na novom EP izdanju, ali će ovoga puta pjesme biti u klasičnom pop-rock ruhu, a ne u akustičnim aranžmanima, uz veliki broj gostiju. Promocija se očekuje na ljeto.

Tagovi: , , , , ,

Albumi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll