George Harrison – Beware of darkness (Čuvaj se tame) (1970)

07.09.2023.
Rockomotiva

Jedna od poslednjih pesama koju je Harrison napisao za album “All Things Must Pass”. Svetlucava balada – “Čuvaj se tame”, koja je protumačena kao da odražava njegove duhovne borbe i nelagodu zbog bavljenja poslovnom stranom Beatlesa.

Piše: Dragan “lost in darkness” Uzelac

George Harrison je gledao na duhovnost kao na sredstvo za beg od tame. Pesmom “Beware of darkness” on se vraća duhovnim brigama o materijalnim stvarima, filozofirajući o smislu postojanja kao u Beatles pesmi “Within you without you” (pod nesumnjivim uticajem prijatelja iz hrama Radha Krishna) i upozorava nas da ne postanemo žrtva negativnosti, tame koja nas okružuje.

Watch out now, take care
Beware of falling swingers
Dropping all around you
The pain that often mingles
In your fingertips
Beware of darkness
Watch out now, take care
Beware of the thoughts that linger
Winding up inside your head
The hopelessness around you
In the dead of night
Beware of sadness
It can hit you
It can hurt you
Make you sore and what is more
That is not what you are here for
Watch out now, take care
Beware of soft shoe shufflers
Dancing down the sidewalks
As each unconscious sufferer
Wanders aimlessly
Beware of Maya
Watch out now, take care
Beware of greedy leaders
They take you where you should not go
While Weeping Atlas Cedars
They just want to grow, grow and grow
Beware of darkness (beware of darkness)

Čudesni stihovi ukazuju slušaocu na negativne misli koje mogu dovesti do maye (iluzije), koja odvraća ljude od prave svrhe života, dok prekrasna, melanholična melodija svojom magijom odvodi slušaoca put unutrašnje svetlosti ljubavi u svakom od nas.

Why are you in the darkness? Look for the light. The light is within.

Nakon što je prošao raskid s Beatlesima, doživeo je intenzivan pritisak od strane javnosti i niz neugodnosti koje dolaze kao posledica životnog stila rock zvezde. Bila je to jedna od niza vrhunskih pesama s antologijskog, prvog pravog Harrisonovog solo albuma “All things must pass“, koja jetkim tonom, između ostalog, progovara i o politici tog vremena:

Čuvajte se pohlepnih vođa, oni vas vode kuda ne biste trebali ići. Istovremeno, pesma upozorava slušaoce da se čuvaju mračnih misli, tuge i beznađa.

Beware of Darkness” je neverovatno važna pesma. Harrison je u njoj s nama podelio svoju naučenu, intuitivnu mudrost. Nemojte trošiti svoje dragocene živote na novac, posao, brige, dugove, titule, karijere i bezvredne robe široke potrošnje. Samo zapamtite da smo stvoreni iz LJUBAVI sa jedinom svrhom – VOLETI! Linearno vreme je samo iluzija, ne može postojati kada je sva materija samo prazan prostor koji se pojavljuje i nestaje kad god se na nju usredsredimo. Isključite se iz organizovanih društava i gradova. Pobrinite se za svoje potrebe, i tako definišite svoje želje, a ne ono što vam neka reklama ili TV emisija kaže da želite. Otkriti ko ste i stvari koje vam se zapravo sviđaju recepti su za uspeh i sreću, jer to je istinska svetlost. Pripadnost drugima (i njihovim sistemima verovanja) odvešće vas u tamu. Ova pesma je zapravo preteča pesme “The Art of Dying“, gde nas je Harrison upozorio da smo osuđeni na ponavljanje ovog ciklusa (Samsare) kao puke žrtve koje neprestano doživljavaju smrt.

Snimljena u periodu od maja do oktobra 1970, pesma pored Harrisona na gitari uključuje i sledeće muzičare (uz Phila Spectora kao producenta): Eric Clapton – električna gitara, Dave Mason – akustična gitara, Carl Radle – bas gitara, Bobby Whitlock – klavir, Gary Wright – orgulje i Ringo Starr – bubnjevi.

Čuvaj se tame napisana je kod kuće u Engleskoj, priseća se Harrison u svojoj autobiografskoj knjizi ’’I me mine“. Pisana je tokom boravka nekih od mojih prijatelja iz reda Hrama Krišna: Pazi na Mayu (Maja, kosmička iluzija, ono što nije). Sviđa mi se melodija, nekako je čudna. Tekstovi su sami po sebi razumljivi.

Jedini put kada je Harrison izveo ovu pesmu uživo bio je na legendarnom humanitarnom Koncertu za Bangladeš, dobrotvornoj predstavi koju je organizovao kako bi pomogao bangladeškim izbeglicama u Indiji. Održana je 1. avgusta 1971. s dve predstave u Madison Square Gardenu u New Yorku. Harrisonov prateći bend uključivao je Erica Claptona, Ringa Starra, Leona Russella i članove grupe Badfinger.

Tagovi: , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll