Zaboravljeni biseri: Stidljiva Ljubičica

13.04.2024.
Rockomotiva

Još jedan novovalni band koji je došao iz provincije, ali je uspio ostavtiti dostatng traga, na tadašnjoj živoj i uzburkaloj muzičkoj sceni, s početka 80-ih godina.

Priredio: Robert Čajsa

Grupa Stidljiva Ljubičica je formirana u Vrbovcu 1980. godine. nešto prije toga, Zlatko Đurašina (gitarist) je imao srednjoškolski band Dragster, iz kojeg je vrlo brzo proniknula Stidljiva Ljubičica. Sastavu su se pridružili Elvira Happ (bubnjevi), Renato Happ (vokal) i Tvrtko Zdunić (bass gitara).

Odmah, na samom početku, svirali su kao predgrupa zagrebačkim rok sastavima Azra i Parni Valjak, odakle i potječe prijateljstvo i suradnja sa Huseinom Husom Hasaefendićem, koji će nešto kasnije postati njihov producent. Uspon Stidljive Ljubičice započinje 1981. godine nakon što su na rock festivalu u Subotici osvojili drugu nagradu publike i drugu nagradu žirija s pjesmom ‘Moj prijatelj ide u vojsku‘.

Objavili su dva studijska albuma, „Osvrni se na mene“ (1981) i „Jesenje frke“ (1982) u izdanju Jugotona, te nekoliko singlica.

Uslijedili su mnogi intervjui i koncerti po bivšoj Jugoslaviji, od Beograda, Sarajeva, Zagreba, Bjelovara, Koprivnice, rodnog Vrbovca… Osamdesetih je zagrebački Kulušić postao jedan od centara novog vala i klub za brojne nove izvođače u kojem je nastupila i Stidljiva Ljubičica. Grupa je u međuvremenu postala sastavni dio jugoslavenskog novog vala. Njihove pjesme su bile na top listama i često su bile izvođene na mnogim radio stanicama. Zlatko Đurašina i Stidljiva Ljubičica su stekli status jedne od najsimpatičnijih grupa, ali ne i bezazlenog karaktera. U tim godinama nastupali su s tadašnjim velikanima scene, Parnim Valjkom, Bijelim Dugmetom, Prljavim Kazalištem, Filmom, Idolima, Atomskom Skloništem, Lačnim Franzom, Električnim Orgazamom… Grupa je kao dio novovalne scene, bila istodobno veliki promotor tadašnje općine Vrbovec u jugoslavenskim okvirima, koja je, nema nikakve dvojbe, bila uz bok ključnih protagonista produkcije tadašnjeg vremena.

Zlatko Đurašina je u svojim pjesmama pisao o pulsu svakodnevnice mladih, njihovim stvarnim problemima i poetski o ljubavima koje im se događaju, ali s puno mladenačke radosti, izravnosti i energije po čemu je Stidljiva Ljubičica izrasla u jednu od najosobnijih pojava na tadašnjoj pop/rock sceni. Grupa je djelovala do 1985. godine, jer se najprije Tvrtko Zdunić posvetio studiranju, a potom Elvira i Renato Happ započinju studiranje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu.

Zlatko Đurašina

Croatia Records je 2010. godine objavila reizdanje svih pjesama grupe Stidljiva Ljubičica, digitalno masteriranih. Zlatko je kasnije u duetu s Renatom Happom nastupao u okviru muzičkih nastupa u Vrbovcu.

Dana 3. prosinca 2018. preminuo je nastavnik križevačke Gimnazije, profesor Renato Happ. Zlatko Đurašina je nakon kratke i teške bolesti, zauvek otišao 02. ožujka 2022. godine u Vrbovcu.

Tagovi: , , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll