Dogodilo se na današnji dan: Dan kad je Discpilina kičme procurela u svet

Rockomotiva
12.12.2023.

U ljubljanskom Tivoli studiju grupa Discipilina kičme je, na današnji dan 1982. završila sedmodnevno snimanje debi albuma koji je pod nazivom “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” početkom naredne godine objavila mariborska izdavačka kuća Helidon.

Priredio: Robert Čajsa

Snimivši u neobičnoj minimalističkoj, bass gitara-bubanj postavi, prvi album “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”, Disciplina Kičme su bili šaka u oko “dobrom” ukusu svojim, za mnoge, iritantnim post punk zvukom i repetitivnim, na minimum riječi svedenim, stihovima dvosmislenog značenja. Mnogi nisu mogli nikako odgonetnuti o čemu se u stvari radi u tada najeksponiranijoj pjesmi ‘Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade‘.

Remixana verzija albuma objavljena je kao CD na kompilacijskom albumu “Ove ruke nisu male… 1” 2000. godine Prošle je godine reizdan i u vinilnom formatu.

Album je 1998. izglasan na 27. mjesto najintrigantnijih 100 rock i pop albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslavenske rock i pop muzike”.

Dušan Kojić Koja za Rockomotivu je svojevremeno (u linku ispod) rekao o ovom albumu:

Uspostavljanje osnovnih načela i pozicije grupe, hard core. Dve pesme ‘Pečati’ i ‘Mozak’ koje je Šarlo svirao, a koje sam sačuvao za eventualni drugi album Šarla Akrobate, takođe su na ovom albumu, naravno u potpuno drugačijim aranžmanima.

Koja (Dušan Kojić) — artwork by [cover], bass, vocals, lyrics
Žika (Srđan Todorović) — drums

Dušan Kojić Koja (Disciplina Kičme): Možda je moglo da bude manje komplikovano

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll