Kao da je bilo danas: Toma Bebić – anarhist i humanist

Rockomotiva
06.11.2023.

Legendarni Toma Bebić rođen je u Splitu, na današnji dan, 6. 11. 1935. Za života je radio kao mornarički dočasnik, nastavnik pa tajnik škole, novinar u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vjesniku, sudski pljenitelj, trener Hajduka, mehaničar, pomorski strojar i još mnogo toga.

Tekst & foto: press

U umjetničkim područjima bio je glazbenik, slikar, kantautor, pjesnik i aforističar, performer. Kako sam kaže u svojoj otkačenoj autobiografiji na početku ovog izdanja, mijenjajući različite interese, nikako nije mogao postati ono što je želio.

Ljudi su ga voljeli i uvijek rado čuli, Toma bi uvijek to znao objasniti na svoj način:

E, sada su tu dva ‘ja’. Moram ti reći da jednom mom ‘ja’ to i godi. Ali, nije mi to neki problem. Samo u početku, znaš kakav je Split, htjeli su me malo ‘ka’uvatit za ridikula’. Ali nisam se dao; mada sam im na jednom koncertu ponudio, svojim sugrađanima, da ću im ja sam pomoći ako žele od mene napraviti ridikula. Ako je ovom gradu u interesu da ima jednog ridikula više, a jednog radnika manje, evo me. Al ne ljutim se na Split. Ne, nipošto ne. Volim ga, mada me nikada nisu priznali za svoga, jer su moji Vlaji po krvi, ali eto ja sam se trudio, i ne mogu da ga ne volim. Naročito volim u Splitu ono čega više nema. Sve su pokvarili. Skinuli su nam onu murvu na Hajdukovom igralištu, skinuli su onu funtanu na Pazaru i onu u Varoš, skinuli su Gusara s rive i… da ti ne nabrajam. Pazi, ja ti se ne razumijem u arhitekturu, ali kad budem sebi gradio kuću, ja ću je napraviti kako ja hoću. Napravit ću je u obliku govna i imat će dimnjak na vrhu, ali to sada nema veze.

Bio je anarhist i humanist. Sve što je radio bilo je prožeto ljubavlju prema čovjeku, prema prirodi i prema životu. Sve to pomiješano s njegovim posebnim i originalnim humorom.

Knjiga aforizama “Volite se ljudožderi” je objavljena nakon njegove smrti od njegovih prijašnjih neobjavljenih knjiga, rukopisa i zvučnih zapisa, a promovirana je i prodavana u WC-u restorana Bellevue. U cijelosti je objavljena prva knjiga poezije “U sakatu vremenu” te druga pjesnička zbirka “Tata-rataata- bum“. Zbirka je izašla 1984, ali je nastala mnogo ranije, 1979, i bila je posvećena Međunarodnoj godini djeteta. Tada je Bebić, u povodu otvaranja Mediteranskih igara u Splitu, osmislio recital “Djeca Mediterana“, gdje je kombinirao klapsko pjevanje, rock i disco elemente.

Njegova dva vrlo popularna albuma iz 1975. “Volite se ljudožderi” i 1980. “Oya Noya” postaju sve popularnija, svaki cijenjeniji hrvatski umjetnik pronalazi inspiraciju u njegovoj karakterističnoj lirici i glazbi. Ispod Bebićeve kabanice izašla su mnoga današnja splitska glazbena, pjevačka i spisateljska imena i projekti, a jedan od njih je i Feral Tribune. Njegove novinske kartice u Nedjeljnoj Dalmaciji predstavljaju začetak tog budućeg splitskog satiričkog lista.

Poznata splitska hip-hop grupa TBF u šali koja sadrži mnogo istine kaže da skraćenica u imenu znači “Toma Bebić Fan“.

Poznato je da je bio iskusan i educiran travar, smatrajući da se može preventirati svaki oblik raka, osim plućnog, ako se pravovremeno liječi.

Nažalost, bio je u pravu, i 4. veljače 1990. Toma Bebić je umro od raka pluća.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll