Balkalar – Biber

11.01.2024.
Rockomotiva

Euforični etno bend Balkalar nakon sedam godina postojanja predstavlja svoj prvi službeni singl. Pjesma ‘Biber’ i prateći videospot simbolično su objavljeni 11.1. za JeboTon label, a bend singlom najavljuje i eponimski prvijenac čija se objava očekuje u veljači.

Tekst & foto: promo

Biber je prva pjesma koju su ikad skinuli, aranžirali i objavili javno, a nakon sedam godina djelovanja benda i osvajanja publike diljem regije, pripalo joj je mjesto prve pjesme na debitantskom albumu ‘Balkalar’. Bend ističe da je pjesma tradicionalna, ali da joj je točno podrijetlo nepoznato. „Nismo čuli nijednu drugu snimku, nego je Pavle odnekud izvukao tekst i note. Postoji i dječja pjesmica interesantno slične forme, ali ipak nije ista, a pjesma je jednostavna i ima neki brojalica đir ritam“, napomenula je ekipa iz Balkalara. Za miks, master i snimanje pjesme zaslužan je Dominik Kisić. Spot za pjesmu snimao je Dinko Čvorić Doringo, dok je montažu i kolor korekciju odradio Igor Bogdanović.

Balkalar su Irma Vicula Bulaja, Ivan Judaš, Pavle Kladarin i Juraj Valentić. Sastav od 2016. godine uveseljava publiku na čitavom Balkanu svojim opčinjavajućim performansima koji se redovito pretvaraju u kolektivno pjevanje i ples, nerijetko se spontano nastavljajući i nakon samih nastupa. U svoje jedinstvene aranžmane uklapaju ritmove, melodije i tekstove iz hrvatske, bosanske, makedonske i srpske etno glazbe. Violina, kontrabas, gitara i perkusije u rukama Balkalara stvaraju autentičnu kombinaciju glazbene kulturne baštine i inoviranog world music stila kojim ruše sve tradicionalne granice.

Bend je nastupao u brojnim državama diljem Europe, a ugostili su ih i brojni prestižni festivali kao što su Balkan Trafik, Floating Castle, Goulash Disko, Seasplash Festival i MOST:Balkan.

Svjedočiti Balkalarovu hipnotičnu performansu možete već u subotu, 10. veljače u Boogaloou na najvećoj JeboTon fešti dosad. Fizičke ulaznice potražite u Dirty Old Shopu ili online putem platforme Core Event i Entrio.hr.

Snimanje singla i spota za ”Biber” financirale su inicijative MOST i Creative Europe, a singl je dostupan na svim streaming servisima.

The making of this video was supported by MOST – the Bridge for Balkan Music. MOST Music is a complex European strategy for Balkan world music, supported by Creative Europe, the European Commission’s framework programme for support to the culture and audiovisual sectors. – https://mostmusic.eu/

Tagovi: ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll