Grad – Brdo

Rockomotiva
26.03.2023.

Prije dvije godine riječki Grad objavio je bogatu dvostruku kompilaciju „best of & band on“ na kojoj je sabrana njihova diskografija, od početaka 1985. i demo faze do hvaljenih i omiljenih koncertnih dragulja. Iste 2021. godine, objavom singla ‘Deset’, ova legendarna riječka institucija najavila je povratak na glazbenu scenu potvrđujući davno utemeljenu krilaticu “Grad nije bend, Grad je dijagnoza”.

Tekst: promo

Foto: Petar Kürschner Jr.

Cover: Mladen Stipnović Stipe

Nakon 13 godina diskografske pauze, Grad predstavlja javnosti svoj novi autorski album. „Brdo“ je nastalo od devet moćnih skladbi s kojima bend odlučno nastavlja zacrtani put; sjajnu liriku i autentičan vokal Deana Škaljca, uigranu ritam sekciju koju čine bas Sergeja Hofmana i bubanj Branka Kovačića te nabrijane i melodične gitarske rifove Igora Stevanovića Stiva i Orijena Modrušana.

S albuma su već predstavili vrlo dobro prihvaćene singlove ‘Deset‘, ‘Sjever‘ i ‘Top‘, a nedavno objavljena naslovna pjesma, idealno odabrana za prvo mjesto playliste, daje naslutiti da nas očekuje 30-tak minuta prvoklasnog rocka. ‘Brdo’ je pjesma koja govori o potrebi čovjeka da se makne iz stresne sredine i pronađe se u prirodnom okolišu, vrati iskonskim mirisima i bojama, i pronađe mir.

Glumac je moj prijatelj Denis, naš čovjek, povratnik iz Amerike koji je džunglu New Yorka zamijenio mirnoćom života u podnožju brda, čovjeka neopterećenog konzumerizmom koji svako svoje slobodno vrijeme provodi u šumi sa svoja 4 psa – ispričao je Škaljac, i o nastanku ostalih pjesma dodao: Inspiracija može biti bilo što, moji susreti s migrantima u šumi sugerirali su mi da napišem ‘Sjever’, događanja u Ukrajini su kumovala ‘Kursku’, knjiga Brdo Ivice Prtenjače za istoimenu pjesmu. Kad inspiracija napadne, ne branim se baš. Vrijeme nije bitno, ali najbolje ideje dolaze mi u rano jutro, jako, jako rano. Neke prvo odsanjam pa ih zapišem čim se probudim.

Svoj trag na „Brdu“ ostavili su i dragi im gosti, u brass sekciji Krešo Kunda, Petar Tepšić i Franjo Črnjarić, Ana Kabalin na pratećim vokalima, Vedran Križan iz Belanovih Fiumensa na sintu i Vlado Simcich Vava na gitari.

Službena prodaja fizičkog izdanja starta u ponedjeljak 27.03. u Dallas Music Shopu (Splitska 2A, Rijeka). Na istoj lokaciji možete kupiti i ulaznice za veliku riječku koncertnu promociju zakazanu za petak 12.05. u Pogonu kulture, a dostupne su i u sustavu Entrio.

Tagovi: , , ,

Albumi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll