Monah – Utopija

Rockomotiva
05.06.2023.

Album “Utopija” je konceptualni materijal koji priča o distopijskoj budućnosti u kojoj se čovečanstvo približava “smaku sveta”.

Tekst & foto: press

Pesme dublje proučavaju pomenutu tematiku i kroz metafore objašnjavaju kolektivno i pojedinačno stanje uma stanovnika planete na izdisaju. Kako je došlo do toga? Ko je kriv? Kako ići dalje? To su pitanja sa kojima se suočavaju pesme. Pesma “Kraj” koja je poslednja pesma na albumu opisuje početak ove priče kao i gašenje naše zemlje, a početak albuma predstvalja kraj ovog koncepta. Tako da radnja albuma počinje od kraja a završava se na početku priče.

Album ipak ima i pozitivnu stranu koja se javlja u obliku novog sveta/planete. Ljudska rasa uoči apokalipse nastanjuje novi svet i osnuje novu civilizaciju za koju se postavlja pitanje:

Da li ćemo nastaviti istim putem i protraćiti ovu novu priliku koja nam se pruža, ili ćemo je iskoristiti da osnujemo “raj na zemlji” – utopiju.

Muziku za album “Utopija” napisao je gitarista Lazar Jovanović dok je za tekstove bio zadužen pevač Luka Arandjelović. Mix i master je radio Luka Matković (Citadela studio).

Niški bend Monah nastao je krajem 2020.godine. Već u aprilu 2021. objavili su spot za prvi singl “Iza ogledala“, a zatim i spotove za još dva singla: “Kraj” i “Obećana zemlja“. Već izdate numere deo su njihovog prvog konceptualnog albuma “Utopija”, koji su samostalno izdali krajem maja 2023. godine.

Bend je nastupao širom Srbije, od Pirota pa sve do Palića. Učestvovao je na dva takmičenja, od kojih je na Zaječarskoj Gitarijadi proglašen za najbolji bend po izboru publike, a na kragujevačkom “Rock It” festivalu osvojio je prvo mesto.

Žanrovski eksperimenišu svojom muzikom, iako inspiracija dolazi iz progresivnog roka, poručuju da traže drugačiji i svežiji zvuk koji će pružiti slušaocima.

Tagovi: , ,

Albumi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll