Psihomodo pop – Vjerujem u čuda

Rockomotiva
13.04.2024.

Pet godina nakon albuma “Digitalno nebo” (Dallas Records, 2019.) Psihomodo pop predstavlja svoj dvanaesti studijski album “Vjerujem u čuda”, kojeg prati istoimeni naslovni singl i videospot.

Tekst: promo
Foto: Radislav Jovanov Gonzo & Stanko Herceg

Vjerujem u čuda Psihomodo objavljuje u godini kad obilježavaju duga četiri desetljeća djelovanja što će proslaviti i velikom koncertnom turnejom koja 12. travnja starta u Karlovcu (školska sportska Dvorana Mladost). Iduća postaja bit će Split u koji stižu 25. svibnja (Dvorana Gripe), slijedit će i ostali hrvatski i regionalni gradovi, a finale nas očekuje u zagrebačkoj Areni 12. listopada.

Uz brojne hitove uz koje su stasale mnoge generacije, Psihomodo pop uživo će predstaviti i nove pjesme objedinjene na albumu “Vjerujem u čuda”. Ukupno devet numera nalazi se na novom izdanju koje otvara prvi objavljeni singl ‘Dižeš me’ kojim su oduševili publiku i osvojili radijski eter, čijim će putem zasigurno krenuti i novi singl, naslovna ‘Vjerujem u čuda’ za koju njezin autor, Davor Gobac kaže da je pjesma koja opisuje kako su izdržali svih ovih 40 godina.

Gobac je potpisnik glazbe svih devet pjesama, dok tekst dvije od njih (‘Mobitel’ i ‘To nije OK!’) potpisuje Smiljko Kajtez – Smile. Ostalih sedam inspiracija su Davora Gopca koji svakom pjesmom priča neku životnu priču, na uvijek zanimljiv način: nekad u zabavnom, a ponekad ozbiljnijem tonu. ‘Full’ govori o odnosu kojeg najbolje opisuju stihovi: “Uvijek si bila zločesta / Ali seks nam je bio cool / Stvarno si me davila / A ja uživao sam full”. Tu su i ‘Mačke’, koje vode u neki paralelni svemir i slušateljima ostavljaju prostor za vlastitu interpretaciju što je bila nit vodilja. ‘I to je OK’ se na zanimljiv način dotiče LGTBQ+ tematike uz glavnu poruku da je i to OK, za razliku od pjesme ‘To nije OK!’ kojom autor teksta Smiljan Kajtez – Smile govori o bolnom kraju ljubavnog odnosa u kojem nije OK biti OK dok druga strana pati i nije OK. Stihovima pjesme ‘Mobitel’ Smile je opjevao prokletstvo pametnih telefona koji nam svakodnevno odvlače pažnju, “troše” vrijeme i odvraćaju nas od stvarnosti. ‘Neću’ je bunt protiv svega onoga što društvo podrazumijeva kao obavezno i doživljava kao nešto to se mora, “a ja neću i baš neću”. Pjesma ‘Bol’ jedina je “laganica” na albumu, ali ne ljubavna već bolno životna i, kao takva, idealno zatvara novi uradak Psihomodo popa.

Vjerujem u čuda” donosi prepoznatljivi zvuk Psihomoda, začinjen doprinosom vrhunske ekipe gostujućih glazbenika, a to su Dean Melki na violini, Darko Sedak-Benčić na trubi, Miron Hauser na trombonu i Vojkan Jocić na saksofonu.

Album “Vjerujem u čuda” je u nastajanju bio dosta brz, mogu reć. U jednom trenu smo shvatili da bi trebali napravit novi album, ali nije bilo nekih ideja, no situacija se promijenila već u narednih mjesec dana. Neke pjesme su se pojavile i kad je krenulo, album je dosta brzo iskomponiran i pjesme su dosta brzo nastale. A onda smo krenuli u realizaciju, i zapravo smo prve snimke radili u našoj prostoriji, gdje je za snimanje sve postavio naš bubnjar Tin. Tu smo napravili neke kao demo snimke i odnijeli ih Skansiju u studio koje je rekao da se s tim čak može koristiti, tako da su neke stvari ostale izvorne iz prostorije, nismo ih ponovo snimali u studiju. U studiju smo dodali vokale, ipak na boljim mikrofonima i još neke stvari. I dobili smo današnji proizvod “Vjerujem u čuda”.

Skansi je po meni na ovom albumu odradio odličan posao, ovo je jedna od boljih produkcija, album zvuči dosta svježe i moderno unatoč našem nekom retro stilu i nekakvoj tradiciji rock’n’rolla koju pratimo. Na albumu ima više stilova, punka, soula, rock’n’rolla… Ništa nije bilo namjerno, tako je spontano iscurilo iz nas, čuju se utjecaji bendova koje volimo već godinama, ali mislim da je to i normalno za Psihomodo pop. Omot je napravio naš prijatelj Dinko Cepak i jako smo zadovoljni. Pogođena je srž ideje Psihomodo popa, kroz crtani film, kroz tog miša. I da, crno bijeli je omot. Ko bi reko. Inače su nam omoti bili zbilja dosta šareni – o nastanku novog studijskog albuma priča Dado Gobac.

Energija i zarazni plesni ritam uronjeni u zvukove rocka, punka i soula, osnaženi izvrsnim gudačima i brass sekcijom zaokružuju ovo kratko, ali dinamično i slojevito ostvarenje koje diže frekvencije i energizira tijelo i um.

Aranžman zajednički potpisuje Psihomodo pop, Srđan Sekulović – Skansi koaranžer je pjesama ‘Dižeš me’, ‘Full’, ‘Mobitel’ i ‘To nije OK!’, Ivan Arnold zaslužan je za gudački aranžman pjesama ‘I to je OK!’ i ‘Bol’ te brass aranžman u prvom singlu ‘Dižeš me’, a brass aranžmane pjesama ‘Bol’, ‘Mačke’, ‘Neću’ i ‘Vjerujem u čuda’ zajedno potpisuju Kuzma i Darko Sedak Benčić.

Producent albuma njihov je stalni, dugogodišnji suradnik Srđan Sekulović – Skansi, a fantastičan i totalno „Psihomodo pop style“ omota potpisuju Dinko Cepak (ilustracije), Marko Nemec (dizajn) i Davor Gobac.

Jedan od najboljih albuma u četiri desetljeća dugoj, uspješnoj karijeri potvrđuje status ovih nagrađivanih glazbenika i pokazuje da Davor Gobac (vokal, gitare), Smiljan Paradiš Šparka (bas gitara), Vlatko Ćavar – Brada (gitara), Jurij Novoselić – Kuzma (klavijature, saksofon) i Tin Ostreš (bubanj) i dalje opravdano uživaju status rock institucije koja nastavlja oduševljavati publiku i fanove.

Psihomodo pop nema promašaja u glazbenom stvaranju i puno je njihovih pjesama ostalo uklesano zauvijek u glazbeni svijet gdje će dočekati puno novih generacija.… Do sada niti jedan njihov album nije loše dočekan od publike i kritike, oni su jednostavno takvi. Kad radiš nešto što voliš, ne forsiraš, ideš na svom valu koji te nosi, pa onda ne možeš fulati. Volimo taj Psihomodo pop val i želimo se svi još dugo voziti na njemu. Bravo dečki, još jedan super uradak – (soundguardian.com)

Devet pjesama i nepunih trideset minuta nove glazbe Gopca i društva sjajno je odsvirano, otpjevano i producirano te duboko uronjeno u rock tradiciju, ponajprije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća i zaista idealno za opuštanje, zabavu, ples i stvaranje tona pozitivnog ozračja – (Novi list)

Na njemu ćete naći sve ono što ste uvijek mogli očekivati od Psihomodo popa, dobru žestoku svirku i raspon tekstova od ozbiljnih do popriličnih zajebancija, ali možda je najpoštenije reći da ako bi na koncertima obljetničke turneje odsvirali kompletan album “Vjerujem u čuda” i dodali mu naravno neke od ponajvećih hitova koje su izbacili u ovih četrdesetak godina, nitko ne bio trebao biti nezadovoljan, štoviše, ovaj album se na najbolji način uklapa u kompletnu sliku Psihomodo popa – (music-box.hr)

Točno je da je bend i nakon toliko vremena sposoban objaviti zabavan album koji je karakteristično njihov, ali opet nekako drugačiji i moderniji. Upravo ta kratka minutaža pjesama daje nekakvu gotovo punk draž, te od naslovne pjesme kreće pravi rock’n’roll vrtuljak kroz antologiju rock glazbe – (muzika.hr)

Tagovi: ,

Albumi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll