Wilhelmina Agnes – The children of king Ernest the shameless

Rockomotiva
01.02.2024.

Najavio ga je singl „Summe It All“, a od sada je na svim streaming servisima dostupan album „The Children of King Ernest the Shameless“ koji ima zanimljivu konceptualnu priču iza koje stoje 17-godišnja kantautorica, glazbenica i multiinstrumentalistica Wilhelmina Agnes.

Tekst: press
Foto: Hrvoje Baudoin

Njezina vječna ljubav prema glazbenom teatru, ali i općenito teatru, filmu i filmskoj glazbi, inspiracija su za nastanak zanimljivih konceptualnih glazbenih djela, poput novog albuma koji prati priču osmero braće i sestara. Svaki od njih bori se s vlastitim „demonima“, odnosno teškoćama s kojima se nose bolje ili lošije. Pjesme su nastajale godinu dana, a snimila ih je na hrvatskom i engleskom jeziku, čak jednu i kombinirano na oba jezika. Osam pjesama na albumu posvećeno je individualno svakom od likova, a deveta pjesma je savršeni spoj svih priča i pozadina svih likova uključenih u ovaj, nazovimo ga, glazbeni teatar. Upravo ova pjesma, „Summe It All“, prvi je singl kojim je najavila album i za koji je snimljen videospot u režiji Wilhelmine i Hrvoja Baudoina.

Glazbu i tekst svih pjesama na albumu potpisuje Wilhelmina Agnes, dok je aranžmane radila u suradnji sa školskim kolegama i prijateljima, Grgom Nježićem i Leonardom Maslaćem, a koji su i svirali na albumu. Sve redom 17-godišnjaci pohađaju Glazbeno učilište Elly Bašić. Osim njih na albumu su svirali klarinetist Juraj Panić i bubnjar Kristian Orešić, dok je Wilhelmina svirala klavir (na pjesmi „Summe It All“), violinu i akustičnu gitaru.

Moja je najveća želja da u tim likovima slušatelji pronađu nekog sebi bliskog ili nekoga za koga su čuli. Da ih navedem na promišljanje o stvarima poput depresije, nesigurnosti, psihopatskih poremećaja te toksičnih i manipulativnih veza. No naravno, toplo se nadam da nitko u njima ne pronađe baš sebe, rekla je Wilhelmina koja je album snimala kod Tonija Tkaleca u Penthouse Music Studiju u Zagrebu.

Da je u pitanju album koji je totalno drukčiji od drugih na sceni potvrdile su i prve recenzije prije samog izlaska koje Wilhelminu svrstavaju među najzanimljivija nova imena na glazbenoj sceni.

Wilhelmina ima zanimljive pjesme i dojmljiv, povremeno taminiji i dublji, povremeno svjetliji i viši, vibrantan i pamtljiv vokal kojim mjestimice podsjeća i na Grace Slick. Još je važnije što Wilhelmina razbija stereotip prema kojem su svi mlađi zakačeni na ‘narodnjake’… Nemam ništa protiv mladih natjecatelja ‘The Voicea’ čije će eventualne karijere uglavnom ovisiti o drugim autorima, ako u sebi ne iznađu autorski potencijal, no sedamnaestogodišnja Wilhelmina već sada nudi nešto posve drugačije i osobeno, piše Aleksandar Dragaš u recenziji albuma za Jutarnji list.

Tagovi: ,

Albumi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll