Zenit Zed – Umbra

Rockomotiva
26.01.2024.

Umetnički kolektiv Zenit Zed predstavlja svoj treći studijski album u manje od tri godine. Posle “Vrt sekunda” i “Takt u staklu” pred vama je novih devet pesama objedinjenih pod imenom “Umbra”. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcampu i YouTube-u. Prvi singl s albuma je “Opservatorium Sfinga”.

Tekst: press

Foto: Vesne Radović

Zoran Kiza Radović, Branka i Vera Radović, Vladimir Krkljuš i Tomislav Rale Marijanović su srce albuma i ovog puta, uz nekoliko bitnih gostiju: Zoja Borovčanin (Lira Vega) gostuje na pesmi “Instikt“, a Suzana Sumrah (Halftones) napisala je stihove koje peva za numeru “Divovi sekutići“. U pesmi “Pruži ruku” Kiza se vraća danima Stereo Ikara specifičnim osvrtom na pesmu “Lađa (Gde je i ko je?)”, na kojoj je bekvokale pevala neponovljiva Manja Đorđević. Zenit Zed je za ovu priliku obradio tu sekvencu sa njenim vokalom, dok je tekst promenjen.

 

Muzika je većim delom nastajala u periodu kraj zime/početak proleća prošle godine. Tada smo formulisali osnovne ideje i aranžmane, a dosta toga se izdešavalo na samom snimanju gde smo na licu mesta radili deonice na midi klavijaturama/gudači sintovi/dodatne teme i solaže na gitari, kao i sve deonice trube i saksofona (u pesmi “Kid Flash” čuje se i eufonijum). Suzana Sumrah i Zoja Borovčanin su, na naše veliko zadovoljstvo, odmah pristale na saradnju, tako da njihovo gostovanje unosi dve nove i sasvim različite boje u spektar sazvučja u pesmama. Sve što smo želeli da izrazimo i poručimo nalazi se u muzici i tekstovima, kažu Zoran i Branka Radović.

Vokali za pesmu “Instinkt” (Kiza i Zoja) snimljeni su u studiju kod Borisa Mladenovića (Jarboli, Minilinija, Veliki prezir), sve ostale deonice za ovu pesmu i kompletan album, kao i miks i master rađeni su u studiju Sick Touch kod Vladimira Krkljuša.

Zoran Kiza Radović jedan je od najcenjenijih pesnika i rokenrol autora svoje generacije, a već više decenija predvodi grupu Presing. Zenit Zet je nešto izuzetno lično, spontano i direktno, njihova muzika je i akcija i reakcija, ona i provocira i nagrađuje.

Zenit Zed su:

Kiza Radović – glas i gitara, Branka Radović – klavir i glas, Vera Radović – bas,

Vladimir Krkljuš – ritam mašine, programiranje i Tomislav Marijanović truba/saksofon

Tagovi: ,

Albumi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll