Brkovski desant na Skoplje

Rockomotiva
17.10.2023.

Ispustili su toliku količinu energije da bi Makedonija mogla besplatno da se greje najmanje dve nedelje.

Termin: 6.10.2023

Mesto održavanja: MKC – Mladinski Kulturni Centar

Piše: Ljupčo Davčev – Makedonec

I opet MKC na nivou zadatka. Odlična organizacija, bez incidenata, blagovremen ulazak publike, početak koncerta, siguran izlazak na kraju koncerta, dobar zvuk i svetlo. Jako je dobro što ovaj prostor (MKC) postoji i što imaju tu ekipu koja je dobro organizovana i ima sluha za sva dešavanja, bez obzira da li je u publici 10 ili 1010 posetilaca.

Njihov odnos sa medijima je na najvišem nivou. Nadam se da će MKC nastaviti da dovodi bendove koji su daleko od mejnstrima. Koncert je počeo oko 21.00, pred prepunom salom, tražena je karta više za zagrebačku punk-folk-ska-metal grupu, poznatu pod imenom Brkovi.

Osnovani 2004. godine u Zagrebu, objavili su 9 albuma i predstavljaju svojevrsno otkrovenje za one koji se nađu na raskrsnici između punk-rocka i turbo- folka. Njihovi tekstovi su kao neke od najboljih turbo folk pesama iz zlatnog perioda vladavine te vrste muzike (iako ona još vlada). Najinteresantnije je to što im je skoro svaka pesma hit, kao što su: „Bauštela“, „Hoću da mi dijete sluša narodnjake“, „Više ni pankeri ne slušaju punk“, „A ja ću da pijem“, “Mogu samo da se napijem“,”Bolje da sam s frendovima pio rujno vino“…

A koncert u Skoplju, neverovatan. Prepuna sala, rokeri i rokerke, pankeri i pankerke, ljubitelji folka, metalci, sa kožnim jaknama, bradama, brkovima, motorima parkiranim napolju, nisam verovao da se oni mogu spojiti na ovaj način – ni u filmu. Pesme pevaju na sav glas svi zajedno, i publika i muzičari i šankeri i organizatori. Čudesija. Kao na fudbalskom spektaklu palile su se baklje, igralo se, skakalo… Penjali su se na scenu da pevaju sa pevačem grupe, skakali sa bine pravo u zagrljaj publike! Opšta ludnica.

Pevač pod nadimkom Šamso 69 (verovatno ga je dobio pod uticajem engleskih pankera Šem 69 s kraja sedamdesetih) počinje da peva „Hoću da mi dijete“, a publika nastavlja glasnije od pevača „sluša narodnjake, ne da nosi dugu kosu i prljave Starke“, i tako za svaku pesmu.

Ispustili su toliku količinu energije da bi Makedonija mogla besplatno da se greje najmanje dve nedelje. A muzičari, zreli, vešti, spremni za svaku situaciju. Pevač je došao u pidžami, jedan gitarista obučen kao da je na boks meču sa Rokijem, basista se skinuo do pola kao i ostatak grupe. Karneval balkanskog mentaliteta, bez ega, potpuno ogoljavanje do kosti onoga što jesmo na ovim prostorima.

Jedan bis, publika traži više, još jedan bis, svi pevaju, skaču i igraju, umor ne postoji u njihovim mislima. Nema kraja. Još uvek pod velikim utiskom onog što sam video uveče, iako sam u narednih sedam dana bio na još dva koncerta dve potpuno različite grupe, ništa se ne može porediti sa onim što su uradili Brkovi. Iako nisam ljubitelj muzike koju sviraju – momcima svaka čast.

Tagovi: , ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll