Dokumentarac Brain Holidaysa “Bite of Paradise” dostupan i online

Rockomotiva
07.09.2023.

“Bite of Paradise”, dokumentarni film naših pionira reggae glazbe Brain Holidaysa, od danas (07.09.) je širokoj publici dostupan i online, na Dallas Records YouTube kanalu. Ovim su nagrađivanim dokumentarcem ovjekovječili nastanak svog aktualnog, petog studijskog albuma “Jamaican Connection” (2020., Dallas Records).

Tekst: press

Foto: Tina Grgić

Sve što smo htjeli postići kao bend već se dogodilo tijekom snimanja i izdavanja albuma; ispunili smo svoje snove. “Bite of Paradise” trebao je dokumentirati te trenutke naše male pobjede i predstaviti ih svijetu. Glavni lik filma i dalje je glazba, a jedina svrha i nada ovog dokumentarca je predstaviti našu glazbu kroz drugačiji medij i širu publiku, ispričala je redateljica Magda Mas koja je cijeli projekt odlaska na otok pretočila u diplomski rad na Muzičkoj akademiji, a “Bite of Paradise” njegova je audio-vizualna prezentacija.

Tijekom 2022. godine film je na raznim domaćim i regionalnim, glazbenim i filmskim festivalima vidjela mnogobrojna publika, osvojio je nominacije i priznanja, a na 16. Izdanju DORF festivala u Vinkovcima proglašen Najboljim filmom festivala:

Dokumentarni film ‘Bite of Paradise’ autorice Magde Mas povest će vas na intimno putovanje s reggae bendom Brain Holidays na izvorište, u Jamajku. Od prve minute imate dojam da ste tamo, zajedno s njima. Ovo je kratka priča o svojevrsnom hodočašću ekipe zanesenjaka iz Hrvatske, koji nakon višemjesečnih priprema odlaze u Kingston snimiti album u legendarnom studiju Boba Marleyja, Tuff Gong. Jednostavno, ali ne i banalno poredana priča, s mnoštvom dokumentarističke građe koja je zanatski posložena, čine ovaj film koncepcijski i izvedbeno najuspješnijim na ovogodišnjem DORF-u. Kompletna radnja filma odvija se organski i spontano, a dvije paralelne priče se dobro prepliću, ne remeteći jedna drugu, već naprotiv, nadopunjujući se fino do kraja.

Njihova glavna lokacija na otoku, Tuff Gong studio, u vlasništvu je obitelji Marley i smatra se najprestižnijim i najopremljenijim studijem na cijelom karipskom otočju, dok istovremeno predstavlja vrhunski tonski studio s najvišim svjetskim ugledom te bogatu povijest u očuvanju tradicije reggae glazbe. Unutar njegovih zidova, osjeća se prisutnost legende i duh tog vremena, čineći ga živim muzejem o čemu je osnivač Holidaysa Marko Gaćina ispričao:

Kad sam ušao u studio, osjećao sam se kao da hodam kroz povijest. Tamo je snimljeno toliko albuma koje sam godinama slušao i koji su utjecali na mene. Bila mi je čast snimiti album u Tuff Gongu; svi su bili vrlo ljubazni i profesionalni, a snimanje je teklo vrlo brzo i glatko.

Iskustvo uopće bivanja u koljevci i prijestolnici reggae glazbe, pogotovo snimanja albuma u povijesnom prostoru neizmjerno su i nezaboravno iskustvo koje će članovi benda nositi sa sobom do kraja života, i svakako implentirati u daljnji rad.

Reggae glazba rođena je na Jamajci i uvijek je treba prepoznavati po kulturnom podrijetlu koje ju je oblikovalo. Zahvaljujući svojoj univerzalnoj poruci ljubavi i jednakosti za sve, bez obzira na boju, proširio se i utjecao na ljude diljem svijeta kao nijedan drugi glazbeni žanr, pričaju Brain Holidaysi te dodaju, Kad smo došli na otok, osjećali smo poštovanje za ono što radimo. Zahvalni smo svima koji podržavaju i uživaju u našoj glazbi i samouvjereno nastavljamo raditi ono što volimo.

“BITE OF PARADISE”

redateljica | Magda Mas

montažer | Ivan-Stjepan Lucić

snimatelji | Magda Mas, Wonlidj Smith – Noel, Matthew Pancer / raskitchen, Goran Debogović, Tin Ostrošić

dizajn zvuka | Marko Gaćina

korekcija boje | Borna Bevanda

Brain Holidays | Marko Gaćina, Borna Bevanda, Tomislav Skoblar, Marko Gudelj, Magda Mas, Ivan Perković, Jelena Galić, Tina Bukić, Dino Mudrić, Domagoj Tafra, Danko Krznarić, Martina Geber, Marko Borić

suradnje | Roland McDermot, Italee Watson, Hornsman Coyote, Brico, Kandžija, Alejuandro Buendija

glazba u filmu | Brain Holidays

titlovi | Petra Barbarić Tina Bukić

zahvala | Ivana Tolić / LL Promotion

Tagovi: , ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll