Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji + 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ

Rockomotiva
01.06.2023.

Čuveni beogradski, srpski i jugoslovenski rok novinar Duško Antonić, koji je saučesnik i koautor (uz Danila Štrpca) i u stvaranju famozne knjige “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike” (1998) nakon višegodišnjeg rada napokon je krajem 2021. na tržište izašao sa novim kapitalnim radom…

Tekst i foto: promo

U celini prenosimo Duškovo obraćanje javnosti, uz podrobno opisane sve pojedinosti vezane za njegov novi spisateljski rad kao i uz objašnjenje kako postati prenumerant:

Konačno, nakon višegodišnjeg rada, mogu da najavim da je u decembru, u izdanju kuće Take It Or Leave It Books na tržište izašla moja dugo najavljivana i još duže pripremana knjiga…

U prvom delu knjige pokušao sam da iz raznih uglova analiziram šta nam se sve dešavalo od raspada Jugoslavije, koja je imala jednu od najjačih rok-scena u Evropi, i kako je sve to uticalo na rok-scenu i sveopštu kulturu u njoj.

Uprkos svim mogućim negativnim okolnostima (ratovi, sankcije, hiperinflacija, besparica, piraterija, kriminal, korupcija, nezainteresovanost medija i države…) uz neke pozitivne primere i “čuvare vatre”, rokenrol je, naviknut na gerilsku borbu, preživeo. Dokaz toga je drugi deo knjige u kom je 57 rok-novinara, kulturnih analitičara, pisaca i umetnika raznih generacija, kojima je rok-kultura zajedničko opredeljenje, napravilo svoje liste od po 20 najboljih albuma (ukupno je pomenuto više od 500 albuma) u periodu od četvrt veka (od 1992. do 2017. godine). Od svih njih zajedno sačinjena je konačna lista od 100 NAJBOLJIH SRPSKIH ALBUMA OD RASPADA SFRJ. Osim 100 najboljih albuma sa slikama omota i fotografijama izvođača, koje je napravilo dvadesetak ponajboljih srpkih rok-fotografa, objavljene su i sve pojedinačne liste, sa kratkim biografijama onih koji su ih sačinili i njihovim obrazloženjima za po njima najbolje albume.

Kao BONUS u knjizi je, pozivanjem na “predistoriju”, objavljena i lista 100 najboljih srpskih albuma iz perioda SFRJ (prema anketi iz knjige YU 100 najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike) sa slikama omota albuma koji su u pomenutoj knjizi ostali “ispod crte”.

Na kraju, pošto se anketa odnosila na albume objavljene zaključno sa 2017. godinom, a prema izboru na raznim rok-portalima, pomenuta su i 24 značajna albuma nastala u periodu posle toga, koji nisu bili tretirani u anketi.

U knjizi je objavljeno 440 fotografija i ilustracija (omota albuma), a jedan od razloga njenog kašnjenja je upravo želja da to bude vrhunski štampano i opremljeno.

Knjiga ima 300 strana, formata 21 X 21 cm, štampana u punom koloru, na najkvalitetnijem papiru i u tvrdom povezu.

Tagovi: , , ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll