Kompozitor Filip Mitrović predstavlja zvaničan soundtrack filma „Trag divljači”

Rockomotiva
06.11.2023.

Muzika koja je upotpunila zvučnu paletu filma „Trag divljači“, a iza koje stoji svestrani kompozitor Filip Mitrović, dostupna je u digitalnom izdanju u formi albuma „Trail Of The Beast (Original Motion Picture Soundtrack)“.

Tekst: press
Foto: Universal Music Serbia

Dugometražno ostvarenje reditelja Nenada Pavlovića premijerno je prikazano na Leksovačkom internacionalnom festivalu filmske režije 2022. godine, nakon čega je oduševilo i televizijsku publiku u formi mini serije. Kompozitor, koji se u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri može pohvaliti i nominacijom za prestižnu Emmy nagradu, upotpunio je filmsko delo sa 23 numere, a za kompoziciju „Beehive“ predstavljen je i zvaničan muzički video.

Briljantni reditelj Nenad Pavlović scenario filma napisao je po ugledu na tri knjige svog oca, legendarnog Žike Pavlovića. Upravo odatle potiču tri glavna muzička motiva, a najveći izazov za mene kao kompozitora bio je da ih povežem zajedničkom paletom i tematskim materijalom dovoljno fleksibilnim da živi u sva tri sveta. Najpre, imamo perspektivu novinara Jugoslava, za koga sam osmislio pristup nevidljivog benda koji ga svuda prati i svira njegovu melodiju u stilu koji je njegovom liku najbliži – džez. On se u avanturu upušta isprva samouvereno, sa šarmom i harizmom koji priliče jednom od najcenjenijih beogradskih novinara svog vremena. Malo po malo, on shvata da je ušao u vrtlog tajni najvišeg državnog vrha iz kog nema povratka i da njegov život izmiče kontroli. On gubi samopouzdanje i pregled situacije mu postaje mutan. Tako i muzika postaje sve disonantija i iščašenija i pretvara se u mračni, zamagljeni odjek nonšalantne uvodne teme. Element koji je takođe od samog početka prisutan je huk keramičke frule – zov drevnih predaka i njihovih običaja koji preti da razori Jugoslavov bezbrižan život. Zatim, tu je motiv udbaškog „osinjaka” ili „košnice”, u kom se jasno zna hijerarhija „zveri”. Zbog toga je ovde bilo potrebno stvoriti atmosferu iskonskih, životinjskih nagona, prikladnu za svet urbane džungle u kojoj vlada zakon jačeg i to kroz Jugoslavovu paletu džez muzike. Slonovsko urlikanje francuske horne, vučje zavijanje trube, zversko rezanje kontrabasa i kao glavni lajtmotiv koji se provlači kroz svaku muzičku numeru, preteći huk frule, duhova prošlosti, neoproštenih grehova, kao i straha da će lovac postati plen, ispričao je kompozitor o inspiraciji za prva dva motiva.

Filip Mitrović svoj muzički put izgradio je na koledžu izvođačkih umetnosti u Čikagu, nakon čega se seli u Njujork gde počinje da se bavi filmskom muzikom. Svoj muzički doprinos dao je mnogim holivudskim blokbasterima uključujući i franšizu „Resident Evil“, paralelno radeći kao asistent na projektima na kojima je komponovao Angelo Badalamenti, poznat po delima za ostvarenja koja je režirao čuveni David Lynch. Otisnuvši se kao slobodan umetnik, Mitrović počinje da komponuje muziku za brojne filmove i televizijske serije, a za svoj rad dobio je Emmy nominaciju u kategoriji „Izvanredno dostignuće u komponovanju za dramske serije”, kao i nominaciju za Grammy nagradu u kategoriji „Najbolji latino album godine”.

Finalni muzički motiv filma inspirisala je glasina o navodnom starom seoskom običaju zvanom lapot, ritualnom oce-ubistvu koje se izvršava u trenutku kada roditelj postaje prestar da privređuje. Ovaj običaj je u filmu prikazan kroz grozničave vizije i snove. To magnovenje, uz ritualnu prirodu izvođenja lapota ostavlja utisak teatra, zbog čega su ovi segmenti muzički inspirisani drevnom japanskom pozorišnom formom zvanom Kabuki. Ogoljeni, sporadični perkusivni elementi stvaraju tenziju kroz kontrast tišine i zvuka. Došao sam na ovu ideju kada sam čuo od prijatelja da je u Japanu takođe postojao sličan običaj ritualnog oce-ubistva koje se tamo zove ubasute. Sve ove teme u pozadini povezuju motivi ljubavi i strasti između Jugoslava i Sonje, ćerke udbaškog vođe. U tu svrhu, muzička paleta filma dolazi kao prirodan izbor. Džez je žanr koji je u svom korenu upravo to i bio – muzičko zavođenje. Kroz ovako definisan muzički univerzum, dodiruju se svi suprotstavljeni svetovi filma „Trag divljači” – selo i grad, dobro i zlo, ljubav i seks, život i smrt, zveri i ljudi, objašnjava Filip.

Prethodnih godina radio je na istaknutim filmskim i televizijskim projektima „Guava Island“, „Four Seasons In Havana“ i „Spare Parts“, a kao muzički producent sarađuje sa velikim svetskim imenima među kojima su Childish Gambino, Jon Batiste, Sofi Tukker i mnogi drugi.

Mitrovićeva muzika izvođena je i u renomiranoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u Njujorku. U narednom periodu, publika će imati priliku da čuje muziku na kojoj je radio za film Koste Đorđevića pod nazivom „Sunce mamino“, u saradnji sa hrvatskim bendom nipplepeople.

Film je imao svoju svetsku premijeru na Black Nights filmskom festivalu u Talinu, u nedelju 5. novembra.

Tagovi: ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll