Kralj sevdaha Damir Imamović sprema promociju albuma u Kerempuhu

Rockomotiva
26.09.2023.

Konačno je došao taj tjedan – Damir Imamović promovira svoj hvaljeni album „The World and All That It Holds“ ovaj petak, 29. rujna u zagrebačkom kazalištu Kerempuh.

Tekst: press
Foto: Almin Zrno

O kvaliteti njegovog najnovijeg izdanja najbolje govori činjenica da ga je britanski Guardian proglasio albumom mjeseca. Damiru će se na pozornici pridružiti Nenad Kovačić (perkusije), Ivana Đurić (violina) i Ivan Mihajlović (bas). Koncert će početi u 20:00, vrata kazališta otvaraju se u 19:15, a ulaz u dvoranu je od 19:45.

Zagrebački koncerti uvijek su mi posebna radost. Još od mojih početaka mnogo dragih ljudi u Zagrebu prati to što radim i milo mi je da ću ih ponovo sresti. Nenad, Ivana, Ivan i ja svirat ćemo im novi album, ali i neke starije stvari koje svi volimo. Radujem se i ručku kod Nenadove mame Gordane, kafi u Booksi, zagrebačkim knjižarama… U svakom slučaju vidimo se u petak u Kerempuhu, izjavio je Damir Imamović u susret koncertu.

Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova (Zaim Imamović djed, Nedžad otac), Damir rano upoznaje svijet tradicionalne muzike.

Na svoj vlastiti sevdalijski put kreće početkom 2000-ih, ponukan poznanstvom s Farah Tahirbegović, pjevačicom benda Dertum. Prvi album snima 2006., nakon čega slijedi serija nastupa u BiH i regiji. Kasnije će ga turneje voditi diljem Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Surađuje s glazbenicima kao što su Eric Vloeimans, Greg Cohen, Ivana Đurić, Bojan Z, Vlatko Stefanovski, Ivan Mihajlović, Nenad Kovačić, Vlado Kreslin, Derya Türkan, Jadranka Stojaković, Frenkie, Jelena Popržan, Vasil Hadžimanov.

Damir Imamović / foto: Marko Zorić

Radio je s producentima kao što su Chris Eckman (“Dvojka“, Damir Imamović Sevdah Takht, The Glitterbeat Records, 2016.) i Joe Boyd i Andrea Goertler (“Singer of Tales”, Damir Imamović feat. Greg Cohen, Derya Türkan & Ivana Đurić, Wrasse Records, 2020.). Ove godine je za proslavljeni Smithsonian Folkways izdao album „The World and All That it Holds“ u suradnji s bosansko-američkim književnikom Aleksandrom Hemonom. Damirov istraživačko-edukacijski rad stoji u temelju njegove glazbene aktivnosti. U okviru vlastitog projekta SevdahLab, držao je predavanja i radionice širom svijeta. U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, 2015. postavlja veliku multimedijalnu izložbu “Sevdah, umjetnost slobode”, a godinu kasnije objavljuje prvu povijest sevdalijske glazbe po imenu “Sevdah” (Vrijeme, 2016.) koja je prevedena i na engleski. Pored nastupa, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor glazbe i tekstova. Piše za kazalište, film, video igre, kao i za druge izvođače.

Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja između ostalih i “Najbolji umjetnik Europe” na dodjeli “Svjetskih glazbenih nagrada za 2021.” u organizaciji britanskog glazbenog magazina Songlines.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 24 eura mogu se kupiti online preko sustava Mojekarte.hr i na blagajni kazališta koja radi svaki dan do koncerta od 10 do 20h. Na dan će, ako ih ostane, koštati 28 eura.

Tagovi: ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll