OPA! VIDEOMUSIC MAGAZIN – Ep. Big Uglyville scene

Rockomotiva
28.11.2023.

Predstavljamo vam „OPA! VIDEOMUSIC MAGAZIN – Ep. Big Uglyville scene” prema ideji autora i performera zvanog Romano D. Franto. Ovaj „OPA!“ donosi muzičke, video i izvedbene projekte osmišljene i realizirane (uz mnogobrojne suradnike) u vremenskom rasponu od 18 godina.

Tekst: promo

Voditelj Romano D. Franto je profesionalni glazbeni kameleon, glumac, pjesnik, diplomirani filozof, komičar, OPA-ist, voditelj cirkusko-gerilske skupine “Kućni teatar Škripzikl” i organizacije POANTA PRIČE. U izvođenju kombinira sve žanrove, pantomimu, storytelling, gitaru, elektroniku, solo i rad u bendu. Od 2005. započinje svoj opus i dobiva naziv “Čovjek sa 1000 lica“, a od tada osniva mnoge bendove/projekte i do danas izdaje 6 muzičkih albuma (skripzikl.bandcamp.com) i mnogo projekata/videa sa brojnim suradnicima (projekti: “Etui Etui Soniczoil“, “Acid Carrots and Parsley Man“, “Mačkodlak / WereCAT“, “Franto Frantic“, “Romano D. Franto“). Kroz godine izvođenja surađivao sa više od 50 umjetnika svih žanrova i nastupao na desetcima festivala (kao i u privatnim stanovima, kućama, galerijama, ulicama, kupaonicama i balkonima). Ovaj „OPA!“ omnibus u 68min predstavlja neke od najzastupljenijih projekata ove turbulentne dugogodišnje d.i.y karijere.

Vruća tema 2023. godine je umjetna inteligencija, odnosno AI. Grobenski preispituje odnos između AI-a i autorskog rada, odnosno načina i izvora umjetne kreativnosti naspram onoj umjetnoj:

Umjetna inteligencija ne posjeduje imaginaciju u ljudskom smislu. Ne može stvoriti nešto ni iz čega. Umjesto toga, izuzetno brzo ‘uči’ na temelju već gotovih predložaka i podataka, a onda ih kompilira i kolažira. Na novom se albumu nastojim ponašati kao ‘čovjek AI’, mijenjajući iz temelja vlastiti pristup pisanju glazbe i teksta – pojasnio je Grobenski, dodajući kako je polazišna točka kreacije dosad uvijek bila u određivanju ‘o čemu je nešto’, dok je u ovom slučaju proces i način rada na prvom mjestu.

Redatelj i snimatelj video spota je Bojan Koštić s kojim Grobenski surađuje još od vremena grupe Moskau.

Bojan, osim što je općenito najbolji, najbolje shvaća što bi vizualna reprezentacija moje glazbe trebala biti, a uz to i dijelimo estetski senzibilitet – dodaje Ivan.

Spot je snimljen na Bazenima Cerine u Koprivnici koji su ekipu kao lokacija inspirirali u osmišljavanju sadržaja spota. Kadrove dronom snimio je Konrad Mulvaj.

I u snimanju video spota je proces rada izvrnut naglavačke. Nismo polazili od sadržaja pa onda tražili lokaciju, nego nam je lokacija diktirala sadržaj. Zanimala nas je ta oprečnost vode i vatre, odnosno dinamita. Proveli smo šest sati na bazenima igrajući se straha od vode – objasnio je Grobenski.

Koreografiju je osmislila i otplesala suvremena plesačica iz Zagreba Lucija Romanova. Za miks i mastering pjesme bio je zadužen Marin Hraščanec, a singl je objavio Intek Music.

Tagovi: , , ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll