Predstavljen “Sonet” – novi autorski džez album Vladimira Maričića

Rockomotiva
04.06.2024.

Džez pijanista i kompozitor Vladimir Maričić i njegov džez trio – predstavili su 12. autorski studijski album „Sonet“, koji je nedavno objavio PGP RTS.

Tekst: press
Foto: Nikola Ristić

Savremeni džez, na tragu ekspresije tradicionalnog „post pop“ klavirskog trija – karakteristike su albuma „Sonet“. Na novom autorskom projektu cenjenog pijaniste i autora, ovekovečeno je devet kompozicija. Dve pesme karakteriše kombinovanje balkanskih motiva i „džez rečnika“, što je i ranije bila praksa Vladimira Maričića. Takođe, nisu izostali ni latino zvuci – tipični za autorski izraz ovog umetnika.

Dejan Manojlović (Sokoj), Vladimir Maričić, Marko Milutinović (PGP RTS) i Jovan Maljoković

Maričić je na promociji albuma u Sokoj klubu poverio da se album „Sonet“ najviše izdvaja po tome što se on autorski vratio klasičnom džez jeziku: To nije bio slučaj ranije jer sam stalno kombinovao džez jezik sa jezikom balkanske ornamentike. Ovoga puta to nisam učinio, dok su latin-džez kompozicije na tragu nekih mojih ranijih albuma. Imao sam i goste, na dve kompozicije – kubanski muzičari na kongama i malim perkusijama, rekao je i dodao: Moj novi muzički materijal nudi zanimljiv kolorit klasičnih džez numera, balkan i latin džez kompozicija. Ovom prilikom prikazali smo i video spot, za naslovnu temu albuma -“Sonet“, koji je realizovao mladi tim krativaca – „Ison film“, predvođen autorom Borisom Lukmanom. Radujem se što su ovi mladi, obrazovani i telentovani ljudi bili inspirisani i voljni da urade ekranizaciju naslovne kompozicije albuma i verujem da će i publika prepoznati da su taj zadatak realizovali vrhunski. Takođe, želim da istaknem da sam veoma zadovoljan i odzivom medija. Nema mnogo autorskih džez izdanja tokom godine u našoj zemlji, a ova muzika zaslužuje da bude promovisana i predstavljena – kako svim ljubiteljima džeza tako i svima onima – koji će to tek postati.

Uz iskusnog i renomiranog pijanistu, Vladimir Maričić trio čine još i: bubnjar – Dušan Ivanišević i Milan Nikolić (kontrabas).

Bojana Stamenov je otpevala nekoliko pesama sa triom Vladimira Maričića

Koncertna promocija albuma „Sonet“ Vladimira Marićića, zakazana je za ovu jesen.

Tagovi: ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll