Šaban u New Orleans džez muzeju

Rockomotiva
03.12.2023.

Polovinom aprila jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja u New Orleansu biće posvećen životu i delu Šabana Bajramovića. Ovo je rezultat ovogodišnje posete Nišvil muzeju Grega Lambousy-a, direktora New Orleans džez muzeja, kao i dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom Nišvila za USA.

Tekst & foto: promo

Upravo je Jelena Ivanjac bila tokom ovog vikenda specijalni gost tradicionalne godišnje proslave New Orleans muzeja.

Ova manifestacija okuplja ljubitelje džeza, predstavnike grada i države Luizijana, koji svojim donacijama pomažu rad i stalni napredak ove kulturne institucije koja je jedna od najvećih znamenitosti grada. Održana je i aukcija “Sat vremena sa Gregom u muzeju i svečani ručak”.

Početna cena je bila 1.000 dolara, a aukcija je dostigla cenu od 2.000 dolara.

Pod nazivom “Improvizacije” i sa temom “Kosmos“, ovogodišnje gala veče podržali su i najbolji muzičari Nju Orleansa: The Dixi Cups & James Andrews, Mahmoud Chouki sa specijalnim gostima John Boutte, Herlin Riley i Detroit Brooks, zatim The Original Pinettes Brass Band (ženski duvački orkestar), The Jason Neville Funky Soul Band i specijalni gost, legenda fanka George Clinton.

George Clinton

Od gostiju iz inostranstva, predstavili su se muzičari iz Hondurasa, Dominikanske Republike i sa Haitija. Muzičari su nastupali na četiri bine u i oko muzeja, a duvački orkestri su paradirali kroz dvorište dok su im se gosti priključivali u stilu čuvene “druge paradne linije” Nju Orleansa.

Jelena Ivanjac je nakon toga dala izjave za više medija i najavila saradnju sa festivalima u New Orleans-u, razmenu bendova i izložbu o Šabanu Bajramoviću.

Dogovoreno je da postavka posvećena Šabanu Bajramoviću uključuje izložbu koja prati njegov život od Niša do New Yorka, izdate ploče i ostale nosače zvuka, video snimke nastupa sa Nišvila, kao i neke lične predmete. Nišville poziva prijatelje Šabana Bajramovića koji poseduju zanimljive eksponate da ih privremeno ustupe Nišville muzeju za potrebe ove izložbe.

Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi koji izvode njegovu muziku.

Neki od najznačajnijih američkih medija pokazali su interesovanje za izložbu o Šabanu Bajramoviću.

 

Tagovi: ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll