Učesnici Eurosonica uskoro na Dorćol Platzu

Rockomotiva
01.02.2024.

Evropski festival Eurosonic Nordeslag po 38. put bio je mesto susreta evropskih bendova, profesionalaca iz muzičke industrije, entuzijasta i fanova. Ovogodišnje izdanje Eurosonica održano je od 17. do 20. januara u holandskom gradu Groningenu, na nekoliko različitih lokacija, u okviru kojeg je nastupilo oko 300 izvođača iz 39 zemalja, pred više od 40 hiljada posetilaca.

Tekst: press
Foto: arhiva Miloša Ignjatovića

U pitanju je vodeći showcase festival u Evropi koji pruža priliku mladim i talentovanim bendovima da se prikažu široj publici, a pored muzičkog programa, važan deo festivala je i konferencija. Ove godine Eurosonic je okupio više od 4000 profesionalaca iz muzičke industrije, a Srbiju su na ovom prestižnom festivalu predstavljali muzičari Iva Lorens, Lenhard Tapes i Skier & Yeti.

Eurosonic Nordeslag je muzička platforma koja se održava svakog januara u Holandiji, u formi showcase-a i konferencije, oko koje se okupljaju profesionalci iz muzičke i festivalske industrije, kao i bendovi i izvođači koji su tokom prethodne godine ostavili trag na muzičkoj sceni.

Ovaj festival fantastična je prilika za prezentovanje muzike, umrežavanje i upoznavanje drugih muzičara iz čitavog sveta, kao i promotera, menadžera, buking agenata i drugih muzičih profesionalaca, gde se često sklapaju saradnje na licu mesta.

U okviru Eurosonica dodeljuje se i prestižna MME (Music Moves Europe) nagrada, za koju je ove godine nominovano 15 izvođača, a pobedu su odneli francuska pevačica Zaho De Sagazan, Yunè Pinku iz Britanije, španski izvođač Ralphie Choo, slovenačko-hrvatski sastav freekind, Bulgarian Cartrader iz Bugarske i danski artist Giift.

U konkurenciji za ovu važnu nagradu na počecima svojih muzičkih karijera našli su se i sada velike svetske zvezde poput Adele, ROSALÍA, Dua Lipa, Stromae, Inhaler, Hozier, Mumford and Sons, Christine and the Queens, Girl in red, blackwave.

Dorćol Platz, nakon ovogodišnje posete Groningenu, ostvario je čvrstu saradnju sa Eurosonic festivalom i najavio da je u planu evorpski model povezivanja i širenja alternativne muzike. U budućnosti se mogu očekivati koncerti velikog broja učesnika sa ovog prestižnog sajma muzike. Dorćol Platz stavlja spotlight na popularnu i savremenu muziku, kao i mlade upcoming bendove i izvođače iz Evrope.

Tagovi: , ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll