“Život je maskenbal” o Dušku u nedelju, 28. januara

Rockomotiva
26.01.2024.

Dokumentarni film o pesniku Dušku Trifunoviću u produkciji Radio Televizije Republike Srpske “Život je maskenbal” biće prikazan u nedelju, 28. januara od 21.00.

Tekst & foto: press

Život je maskenbal je priča o dečaku sa malim izgledima da preživi detinjstvo. Pripoviest o „radniku-pesniku“, mladom mašinbravaru, koji piše pesme, krijući se po ćoškovima naftne rafinerije, a koji će se za vrlo kratko vreme nametnuti kao vrlo važna figura književnog i ukupnog javnog života Sarajeva i BiH početkom šesdesetih prošlog veka. Ovo je film o čoveku koji je opismenio popularnu muziku, a kao zaslugu za to, umesto unosnih tantijema za bezvremenske hitove, zalepljena mu je etiketa: „estradni pesnik”.

Drama o čoveku, nekadašnjem simbolu Sarajeva, koji će ovaj grad napustiti, nečujno, 1992. godine. A u Novom Sadu će sam sebi prišiti novu etiketu: „pesnik – izmaglica“. Ne izbeglica, već izmaglica. Napisaće ponovo, po sjećanju većinu svojih dela: zbirke pesama, romane, dramske komade.

Kako je i zašto Duško Trifunović bio i ostao više poznat, nego čitan? Zašto je pesnik, ovenčan najznačajnijim pesničkim nagradama, antologizovan, verifikovan od ozbiljne književne kritike, u akademskim krugovima i dalje uladičen među estradne pesnike?

U filmu učestvuju pisci: Pero Zubac, Rajko Petrov Nogo, Izet Sarajlić, Muharem Bazdulj; muzičari: Goran Bregović, Gabor Lendžel, Željko Bebek, Sead Memić – Vajta; akademik, Zoran Paunović koji su o Trifunoviću rekli da je sa njegovim odlaskom završen čitava jedna epoha. Bio je prvi koji je pokazao da popularna muzika u sebe može da primi ozbiljnu poeziju. Znao je da ono što narod nosi u svom genu, pretoči u adekvatne stihove koji su, u velikom broju, ušli u svakodnevni govor, te ih ljudi izgovaraju kao narodne mudrosti, ne znajući im autora.

Trajanje: 88 minuta
Film realizovali: reditelj Branko Lazić, scenarista Saša Berendika, savjetnik na projektu Tatjana Marjanović, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, snimatelj Dejan Račić, majstor svjetla Dragan Talić, majstor tona Vladimir Vladetić i producent Saša Đorđević.

Tagovi: , , , , , , , , ,

Magazin

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll