Agro metalci Seljačka buna pre Alestorma u Bašti KST-a

Rockomotiva
31.07.2023.

Puno se priča i sa velikom željom iščekuje povratak u Beograd veselih škotskih pirata Alestorm. Podršku će im da pruži sad već kultna agro metal mašina Seljačka Buna, a veliki koncertni spektal će da se održi 8. avgusta (utorak) u Bašti KST-a. Early bird ulaznice su rasprodate! Po pretprodajnoj ceni od 3 500 dinara mogu da se kupe preko Gigs Tix-a, a po ceni od 3 400 dinara isključivo fizički u KST-u ili Zappa Baru.

Tekst: press
Foto: Anja Tvrtković

Seljačka Buna je nastala u Beogradu 2005. godine i u raznim varijantama svira do kraja 2007. godine, kada se članovi razilaze na neodređeno vreme. Zbog interesovanja raje, bend se, sa izmenjenom postavom, okuplja ponovo u leto 2010. i počinje sa snimanjem demoa. U novembru 2011. godine, Seljačka Buna objavljuje debi album Buna je počela za online etiketu SMP Music. Promocija albuma sledi. Buna je od ponovnog okupljanja održala veliki broj koncerata širom Srbije i regiona i uglavnom biva pozitivno propraćena. U međuvremenu na YouTube kanalu izlaze nove pesme namenjene za drugi album, a avgusta 2013. i pesma “Boemska raspadija” kojom se najavljuje početak rada na drugom albumu “Brljantin! Epik!”. Snimanje albuma je započelo avgusta 2015. a završen je novembra 2016. Album je zvanično izašao na Youtube-u i Bandcamp-u 21. novembra 2016. Sledi ponovna pauza od tri godine i bend se trijumfalno vraća u zimu 2020 EP izdanjem “Vasprsnuće” i sa dva nova spota i rasprodatim klubom “Elektropionir” ustaljuje svoj status na sceni. Bend od tog momenta aktivno nastavlja sa radom do današnjeg dana.

Seljačka Buna svira samoproklamovani žanr “agro-metal”, gde je agro kombinacija tri termina: agro – kao povezanost sa majkom Zemljom i duhom seljaka-mučenika; agro – kao naglašavanje energičnosti muzike i agro – univerzalni znak za skretanje pažnje sa sebe iz World of Warcrafta i sličnih igara.

U muzici Seljačke Bune dominira metal zvuk sa primesama klasičnog rocka, bluesa i ethna. Tekstovi su mahom humoristički, sa satiričnom crtom i blagom kritikom trenutnog stanja u državi i svetu. Bave se temama ljubavi, religije, narodne epike, te rock i pop stereotipa.

Kao svoje muzičke uzore navode: Tenacious D, System of a Down, DVDA, Electric Six, Faith no More, SMF itd.

Bunu čine:

Ivan Veljković Brada – glavni vocal, Vuk Nikolić Gazda Vuja – bas gitara,

Marko Došen Šendo – bubnjevi, Stevan Radoičić Šarki – ritam i solo gitara, Uroš Pajić Paja – ritam i solo gitara


Alestorm

Pre 19 godina u malom škotskom gradu Perthu grupa momaka odlučila je započeti epski metal bend sa pesmama o piratima. Dali su sebi ime Battleheart i nisu baš imali pojma šta rade, ali uspeli su da objave nekoliko demo snimaka i steknu lokalnu bazu fanova. Godine 2007. rad benda privukao je pažnju svetski poznate austrijske diskografske kuće Napalm Records, i nakon promene imena u Alestorm, bend je potpisao ugovor za pet albuma.

Debi album “Captain Morgan’s Revenge” objavljen 2008. odmah ih je lansirao visoko na metalskom nebu. To im je omogućilo velike turneje sa bendovima poput Turisas, Sabaton, Dragonforce, Eluveitie i drugih. Bend se brzo našao na pozivnicama za najprestižnije festivale u Evropi poput Wacken Open Air, Bloodstock Open Air, Graspop Metal Meeting i Sweden Rock Festival.

Alestorm je do sada izdao sedam albuma, a najnoviji od njih “Seventh Rum of a Seventh Rum“, sa jasnom asocijacijom na album Iron Maidena “Seventh Son of a Seventh Son”, će biti promovisan ovom prilikom. Pored brojnih drugih hitova uz koje svi moraju skakati, plesati, piti i znojiti se.

Članovi benda su:

Christopher Bowes (vokal), Mate Bodor (gitara),

Gareth Murdock (bas), Elliot Vernon (klavijature) i Peter Alcorn (bubanj)

Vidimo se na metal žurci godine 8. avgusta u KST Bašti!

Tagovi: , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll