Ateist Rap se 24. februara vraća u Sremsku Mitrovicu

Rockomotiva
20.01.2024.

Posle dugog niza godina, legende novosadske pank-rok scene, članovi benda „Atheist Rap“, ponovo dolaze u Sremsku Mitrovicu, i to 24. februara, kada će održati koncert u prostoru „Hrvatskog doma“.

Tekst: Đorđe Vesković

Foto: Wood

Članovi ovog popularnog novosadskog pank-rok kvarteta ove godine slave 35 godina postojanja. Kruna turneje naziva „Punk iz doba Juge – 35 godina“ biće svirka koju će održati pred svojim sugrađanima 6. aprila u Hali 2 Kulturnog centra Novog Sada. Pre toga obilaziće razne gradove Srbije i regiona, počev od Niša 2. februara i Kraljeva dan kasnije, dok u Sremsku Mitrovicu dolaze 24. februara. Iako su Dr. Pop, Radule, Acke i Pećinko na muzičkoj sceni aktivni od 1989. godine, diskografski su postali pretpoznatljivi tek sa prvim albumom „Maori i Crni Gonzales“, objavljenim 1993. godine. Već od navedenog prvog studijskog izdanja krasi ih žestok zvuk, kao i tekstovi pesama u kojima jasno upućuju poruke na prave adrese, kritikuju postojeće stanje u društvu, sve to protkano sa pretpoznatljivim humorom i zanimljivom pesničkom naracijom.

Ovi talentovani Novosađani sebe nazivaju matorim pokvarenjacima koji sviraju Punk iz doba Juge. Na svakom koncertu neizostavne numere sa set-liste biće „Godina kulture“, „Pritilend“, „Wartburg limuzina“, „Blu Trabant“, „Dr. Pop“, „Lopovi i žace“, kao i ostali dobro poznati egzotični i groteksni likovi i montipajtonovski događaji, ispripovedani i opevani u stihovima „Ateista“.

Pank-rok mašina upaljena je 1988. godine u kultnom novosadskom klubu „Mašinac“ na koncertu Ramba Amadeusa, neplanski, kroz druženje, zabavu i neizmernu ljubav prema muzici. Nekoliko meseci kasnije održali su svoj prvi koncert u Novosadskoj kapiji u Petrovaradinu i ostalo je istorija… Posle 35 godina i dalje deluju i rade, a neki tekstovi i pesme su danas aktuelniji nego ikada, što samo govori o tome da je bend prošao kroz test vremena i ako je u pitanju tri i po decenije konstantnog delovanja. Takođe, ono što se ne sme izostaviti jeste to da je Atheist Rap bend koji je izvršio jedan od najvećih uticaja na sviranje i razvoj pank-rok muzike na ovim prostorima. Za to je najbolji dokaz sve više i više publike, kako one koju su zadržali tokom 35 godina, tako i novih mladih snaga koji se pojavljuju na njihovim koncertima.

Atheist Rap je bend čija je diskografija svojevrsan omaž i validan dokument vremena koji smo prošli u prethodnih 35 godina i, ono što je veoma važno, poruke koje je bend slao nikada nisu slate sa galerija, nego direktno, sa zemlje, u ravni sa publikom koja je te poruke shvatala, prihvatala i kroz njih sazrevala.

Za sremskomitrovački koncert karte se mogu kupiti u knjižari-kafeu „Bukbar“ po ceni od 1000 dinara. Cene na dan koncerta na ulazu će biti 1200 dinara. Koncert organizuje udruženje građana „Art front“.

Tagovi: ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll