Brkovi 1. jula nastupaju na novosadskom Blokstok festivalu

Rockomotiva
03.06.2023.

Najstariji aktivni novosadski punk i rock’n’roll festival i ove godine biće održan 1. jula i to na staroj lokaciji – u Železničkom parku, a već sada se polako objavljuju ovogodišnji izvođači. Nakon najave alternativnog rok benda iz Beograda – E-play, sledeće veliko ime koje dolazi u Železnički park jesu – Brkovi.

Piše: Ivana Miloradov

Bend koji je stvorio vlastiti stil koji su nazvali “PunkFolkWellness” dolazi iz Zagreba i kako kažu organizatori, neće slučajno biti opet u Parku.

Posle punih 7 godina, Brkovi nam dolaze po drugi put na Blokstok. Za nas ovaj podatak ima posebnu težinu, jer je upravo na prethodnom nastupu Brkova 2016. godine Blokstok po prvi put u svojoj istoriji postavio standarde u poseti i produkciji kojih se i danas drži. Blokstok 2016. bio je prekretnica jer smo po prvi put imali posetu od 10.000 ljudi u parku i atmosferu koja je festival nepovratno lansirala van lokalnih okvira. Znamo koliko je ovaj bend tražen i popularan, i hteli smo na ovaj način da ispunimo želju našoj publici i da im se zahvalimo za 25 godina vernosti, objašnjava direktor Festivala, Marko Tančik.

Ipak, tu izvođačima nije kraj, narednih nedelja Festival će objaviti bendove koje ćemo takođe imati priliku da slušamo 1. jula, na poznatom mestu, a uskoro će, kao i obično biti otvoren konkurs za mlade bendove.

Svake godine otvaramo konkurs za mlade, neafirmisane autorske demo bendove, koji otvaraju festival. Ovo je s godinama postao ne samo zaštitni znak, već nekako svojevrsna misija čitavog Festivala. Mi smo odrastali u ovom kvartu i uz ovu muziku, pa smatramo obavezom da pružimo priliku i novim klincima da urade isto, objašnjava Aleksandar Pirić, jedan od organizatora.

Ulaz na Festival je, kao i svake godine, besplatan.

O Brkovima

Grupa Brkovi postoji od 2004. godine, a za to vreme izdali su čak 8 studijskih albuma. Interesantno je da je svaki od tih albuma objavljen samostalno bez izdavačke kuće, jer je bend smatrao da im izdavačke kuće za promocije njihovih albuma uopšte nisu potrebne.

Kroz njihovo postojanje živi istinski pank! Oni i dalje svoje albume na kompakt diskovima dele na nastupima, ali se isto tako sve što su ikada izbacili u svojoj diskografiji potpuno besplatno može skinuti u mp3 formatu sa njihovog sajta.

Tekstovi pesama su orginalni i nesvakidašnji, a ono što ih razlikuje od ostatka pankerskih bendova jesu tekstovi koji nisu u skladu sa kalasičnom pank tematikom već se bave temama koje generalno obrađuje turbofolk scena (ljubav i tako to).

Ovakvim odstupanjem izvan granica klasičnog panka, Brkovi su zapravo stvorili svoj sopstveni stil koji su nazvali “PunkFolkWellness”.

Tagovi: ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll