Električni orgazam u Beogradu 15. decembra

Rockomotiva
01.11.2023.

Antologijski rok bend Električni orgazam proslaviće 40 godina od objavljivanja svog trećeg albuma „Les chansones populaires” velikim prednovogodišnjim koncertom u MTS dvorani u Beogradu, 15. decembra od 20 sati.

Tekst: press
Foto: Wood

Les chansones populaires je album sa obradama pesama poznatih svetskih bendova uz koje je Orgazam odrastao i koje su njima bile bitne. Ploča je objavljena davne 1983. godine za „Jugoton” i na njoj se nalazi 8 velikih pesama Rolingstounsa, Bitlsa, Bouvija, Dorsa, Velvet andergraunda, Ti-Reksa i drugih, a u prepoznatljivom stilu Električnog orgazma.

Siniša Škarica, urednik originalnog izdanja, danas o ovom albumu u knjižici koja prati reizdanje kaže:

Prošlo je četrdeset godina i niko na ovim prostorima među rokerskim odlikašima nije imao potrebu napraviti nešto slično, da nas podseti na ono što su voleli, što ih je obeležilo u njihovom odrastanju, na onu dimenziju vlastitog habitusa kojom se na kraju jača samopoštovanje – njihovo i pokolenja kojem pripadaju, ono što su u ime rokera davno pre 40 godina učinili Gile, Ljuba, Jovec, Grof i Piko, uz pomoć Tonija Jurija kao glavnog producenta u „Tivoliju”, ljubljanskom studiju dobrog Ace Razbornika. Terapijska je to ploča, davno bačena rukavica koju niko od ovdašnjih rokera do danas nije imao potrebe ili želje podići.

O samom nastanku albuma i kako je Piko Stančić, producent prvog albuma Električnog orgazma na albumu „Les chansones populaires” završio kao bubnjar, Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma kaže:

Našli smo se u studiju, Piko je došao iz Zagreba, mi iz Beograda i radili smo na licu mesta – probamo pesmu i odmah snimimo. Mi smo taj materijal manje-više celokupno odradili s Čavketom koji je uhapšen neposredno pred snimanje, a onda i zaglavio u zatvoru. Piko je uleteo da spasi stvar. Možda smo mu neke demose slali da čuje kako pesme zvuče, ali ništa više od toga. Piko maestralno svira bubanj na tom albumu; meni je to možda njegov najbolji bubnjarski rad ikad, od svega što je snimio.

Zoran Stajčić, glavni urednik portala „Ravno do dna”, danas će o albumu reći:

Kako to da se ‘Električni orgazam’ nije ugasio te 1983. godine?”, odgovor je vrlo jednostavan: „Pa tek su tada kao bend shvatili šta mogu i trebaju raditi. Shvatili su da mogu (is)trajati i kad im okolnosti ‘pucaju u nogu’” a veteran beogradske rok kritike Aleksandar Žikić zaključuje: „U momentu objavljivanja ‘Les Chansones Populaires’ bend je bio u punom uzletu, ali i na nesigurnoj i nepredvidljivoj sceni, koja je koristila iste vrednosne kriterijume, kao i sve scene: dobro je ono što donosi zaradu. Odbijajući, sasvim u duhu panka, da se tome prilagodi i delujući suprotno struji, ‘Orgazam’ je vrlo rano definisao osnove svog koncepta. Pošto se rizik pokazao opravdanim i svrsishodnim, takav stav bitno je doprineo da, u svakoj postavi i punoj meri integriteta, ne samo opstane do danas, nego i nastavi da u kontinuitetu isporučuje međusobno različite i uvek intrigantne albume.

Pored odabranih pesama sa albuma „Les chansones populaires”, Električni orgazam će na beogradskom koncertu, naravno, odsvirati i sve hitove uz koje su odrastale generacije poklonika rok muzike na ovim prostorima, kao što su „Igra rokenrol cela Jugoslavija”, „Zlatni papagaj”, „Bejbe ti nisi tu”, „Da si tako jaka”, „Nebo”, „Svečane bele košulje”, „Seks, droga, nasilje i strah”, „Ne postojim” i mnoge druge.

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni i sajtu MTS dvorane, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i onlajn putem sajta www.tickets.rs.

Tagovi: , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll