KBO! u niškom AKC Fuzz

Rockomotiva
21.12.2023.

Jedan od najstarijih i najdugovečnijih pank sastava u Srbiji, kragujevački bend KBO! nastupiće 29.12. u niškom AKC FUZZ a uz njih će nastupiti jedan od najpoznatijih punk bendova sa juga, iz Leskovca Muzika Babine Mladosti.

Tekst: promo
Foto: FrikArt

Muzika Babine Mladosti je pank bend osnovan 2010 godine u Leskovcu. Do tada Leskovac nije imao autorski pank bend, pa je pala odluka da se od samog početka radi autorska muzika. Bend iza sebe ima 4 demo izdanja: Mlogo Volim Prženo, Romantika, Kuj izeja džem, Ćuti to sramota. Tekstovi benda su šaljivi, sarkastični, a u pojedinim tekstovima ima i dosta bunta. Bend je od samog početka radio u lošim uslovima, ali se i pored toga trudio da radi autorsku muziku. Prva svirka je bila na festivalu Fuck Off u Leskovcu. Tako je bend iste noći imao svoju prvu svirku i napravio svoj Mini Pank Festival koji sam bend organizuje svake godine. Od nastupa bi izdvojili nastup na Ladovačkom Pank Festivalu Pivski, nastupe na Leskovačkim festivalima Rock on, i koncerte u Ćićevcu, Grdelici, Ladovici, Nišu, Leskovcu i dr…

Bend KBO! osnovan je u januaru 1982. godine u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, na jednom velikom odmoru. Osnivači su tada imali po sedamnaest godina i svi su bili u istom odeljenju: Aca, Miša, Rajko i Vuja. Ovi momci su odlučili da naprave muzičku grupu koja će da razmrda Kragujevac. Posle mesec dana su to i uradili na njihovom prvom nastupu u Domu omladine. Bila je to jedna od brojnih gitarijada na kojoj su učestvovali mnogi kragujevački bendovi, s tom razlikom što je ovog puta prvi put u istoriji kragujevačkog roka učestvovao i jedan pank bend. Od tada pa nadalje KBO! su nastupali na svim gitarijadama u Kragujevcu i to u postavi Milorad Mišić Miša – glas, Aleksandar Vojinović – gitara, Saša Vujić Vuja – gitara i Rajko Todosijević – bubanj. Tako je bilo sve do njihovog odlaska u vojsku 1984. godine.

Uzgred, naziv KBO! nije skraćenica, već onomatopeja žabe – junaka iz čuvenog crtanog filma koja peva samo kad je niko ne gleda.

Posle odsluženja vojnog roka i pauze od petnaest meseci dolazi do promene u postavi grupe i KBO! postaje tročlani sastav i tako će ostati do danas.

Bend iza sebe ima 14 izdanja, što na kasetama, što na CD-ovima, što na vinilu, od kojih su mnogi postali neizostavna pank lektira u muzičkom smislu.

Kao svojevrsna najava proslave četrdesetodogišnjice postojanja grupe, 2022. godine objavili su novi album na CD-u i vinilu. Album simbolično nosti naziv „100%“ i sadrži trinaest novih pesama, a pesma „Vikend“ već je dobila i video premijeru.

Gotovo da nema festivala u zemlji i regionu na kome grupa KBO! nije nastupala. Veliku bazu fanova grupa KBO! ima u austrijskoj prestonici Beču, a svoju publiku KBO! neguje i u Grčkoj. Tokom 40 godina karijere svirali su sa mnogim svetskim bendovima poput M.D.C, No Means No, Mr.T Experience, Babes in Toyland, Political Asylum…

Danas su KBO! Saša Vujić Vuja, frontmen i osnivač benda, pevač i gitarista, Vojin Ratković Voja, bubnjar i Zoran Novokmet, gitarista.

Tagovi: , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll