Nemeček 12. u Novom Sadu i 13. aprila u Beogradu

Rockomotiva
10.04.2024.

Kako bi apokalipsa mogla da izgleda u praksi? Možemo samo da nagađamo hoće li li nas zbrisati meteor kao onomad dinosauruse, ili će to biti prošlogodišnje iskustvo superćelijskih oluja. No, izgleda da Vedran, Leo i Borna iz zagrebačkog benda Nemeček mogu da osete i naslute mentalno-duševnu apokalipsu, a rezultate svojih “istraživanja” predstaviće novosadskoj i beogradskoj publici u okviru promocije novog albuma “Prokletije II”.

Tekst: promo, Bojan Božić
Foto: Marina Uzelac (omot), Marko Lopac (koncert)

Nemeček je tročlani rok trio iz Zagreba koji čine Vedran Živković, Leo Beslać i Borna Maksan. Sa upravo objavljenim drugim poglavljem trilogije albuma Prokletije nastoje da prošire dosad uspostavljeni muzički konceptualni i produkcijski pristup sastava preplićući uticaje žestokog rok zvuka, slovenske simbolike i krautroka.

Prokletije II predstavljaju hladan, distopijski spoj kosmičke muzike i domaće psihodelične baštine, gde izdanci panonske ravnice uz pomoć tekovine nove ere i magije slavonske tambure zidaju balkanski zid zvuka, istovremeno prizivajući minula i buduća vremena.

Osmišljen kao neprekinuta muzička celina namenjena slušanju u jednom dahu, album umešno istražuje varijante harmonijskog izraza, pokušavajući, takođe, suprostavljanjem i supostavljanjem fluidnosti dinamike i nadiruće distorzije dočarati eroziju pejzaža duševnih stanja našeg doba.

Grupa zajednički potpisuje autorstvo svih kompozicija, što svedoči o ujednačenoj kreativnoj viziji i posvećenosti konačnom proizvodu.

Nemeček će se Novosađanima predstaviti u dobro poznatoj knjižari Bulevar Books u petak 12. aprila od 21:30, a cena ulaznice je 800 dinara. Za istu sumu novca dan kasnije Nemeček svira i u beogradskoj Kvaki 22, a koncert počinje u 21:00.

Tagovi: , , , , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll