Niški koncert Bjesova se seli u klub Oxygen

Rockomotiva
05.06.2024.

Veliki niški koncert kultnih Bjesova, koji je ove subote trebalo da bude održan u Banovini, seli se u klub Oxygen na adresi Nikole Pašića 23a i biće održan u istom terminu, dakle ove subote, 8. juna od 21 sat.

Tekst: press

Foto: Bojan Nikolić

Biće ovo jedan od prvih povratničkih koncerata Bjesova nakon prošlogodišnjeg raspada benda. Bjesovi će u Nišu nastupiti u novoj postavi koju čine: Zoran Marinković Marinko (vokal), Slobodan Vuković Billy (gitara), Mihailo Laušević (gitara), Marko Marković (bas) i Miloš Knežević (bubnjevi).

Razlog za pomeranje koncerta u drugi prostor su radovi u Banovini koji se izvode na uvođenju toplovoda i gasifikaciji kotlarnice u zgradi Univerziteta u Nišu. Radovi su krenuli 18. maja i očekivalo se da budu završeni do 8. juna, ali prema najnovijim informacijama to se nažalost neće desiti, pa je koncert Bjesova morao da bude pomeren na drugu lokaciju. Sve kupljene ulaznice za koncert u Banovini važiće i za novi prostor bez prepravke.

Osnaženi i podmlađeni Bjesovi dolaze u Niš sa novom energijom i entuzijazmom i najavljuju koncert koji će trajati preko dva sata, a na repertoaru će se naći naravno sve antologijske pesme benda, kao što su: „Bolje ti”, „Kiša”, „Čak i da mogu”, „Kad mi stane dah”, „Ime”, „Avioni pevaju”, „Vraćam se dole”, „Vreme je”, „Ona te voli”, „U osvit zadnjeg dana”, kao i mnoge druge.

Kao predgrupa Bjesovima, od 20:30 sati nastupiće niški celtic-punk bend Fighting Sparrow.

Ako pričamo o Bjesovima, možda bi najbolje bilo da priču započnemo „medaljama” koje je su osvojili, jer, istina je da Bjesovi, s obzirom na to da dolaze iz srpske provincije, najverovatnije ne bi bili primećeni od strane publike i kritike, da nije bilo svakome jasnih i vidljivih uspeha benda. Prvi veliki uspeh Bjesova iz Gornjeg Milanovca je pobeda na Gitarijadi u Čačku 1990. godine, kada su novac od nagrade iskoristili za snimanje svog prvog albuma. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1993. godine, ovaj bend odnosi ubedljivu pobedu i na 27. Zaječarskoj gitarijadi, a odmah potom, tj. 1994. godine, po mišljenju mnogih svedoka, Bjesovi su imali i najupečatljiviji nastup na festivalu „Brzi bendovi Srbije” u Beogradu.

Antologijski albumi koji su usledili, brižljivo osmišljeni nastupi, mnoštvo koncerata, kao i prepoznatljivi i lični tekstovi, ali i velika medijska pažnja usmerena na ovu u svakom pogledu zanimljivu grupu, obezbedili su Bjesovima kultni status kod publike. Verni fanovi sa nestrpljenjem i zanimanjem iščekuju svaki naredni potez benda, koji je uvek išao korak ispred logičnih očekivanja, što je valjda i jedna od glavnih odlika prave umetnosti u koju svakako moramo ubrojiti i rokenrol.

U muzičkom smislu, Bjesovi su eklektični rok, sigurno naslonjen na izvorne hard rok i pank tj. grandž postulate.

Na svakom svom koncertu Bjesovi atmosferu dovode do usijanja uz ogromne erupcije emocija publike, koja opijena Marinkovićevom harizmom deluje kao da je u transu. Upravo to glavni je razlog što Bjesovi i dan-danas imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi izmedju sebe vrlo različitih, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti – pitanje svrhe čovečijeg postojanja.

Čitavu karijeru Bjesova karakteriše svesnost u odnosu na sebe same i u odnosu na umetnički, politički i svaki drugi kontekst zadatog im vremena i prostora, a koja se posle početnih lutanja jedno vreme ustalila u okvirima religioznog koncepta, koji se na svom ishodištu maestralno pretvorio u najjednostavniju, ali suštinsku priču o ljubavi i empatiji.
Bjesovi godinama postoje i opstaju, a tokom karijere bend se izborio sa mnogim izazovima i nikad nije podilazio aktuelnim trendovima, te je ostao dosledan sebi i svojoj publici i u najtežim vremenima.

Ulaznice za koncert po pretprodajnoj ceni od 1 500 rsd su u prodaji i mogu se kupiti u pivnici „Nemir” (Učitelj Tasina 17) i Vintage Shop-u (Davidova 9), dok će cena ulaznice na dan koncerta biti 1 700 rsd.

Tagovi: , , , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll