Ništavilo će prohujati Srbijom

Rockomotiva
14.09.2023.

Ljubitelji black metala će krajem septembra biti počašćeni prisustvom avangardnog black metal benda Nihilism iz Grčke, kojima će ovo biti premijerno pojavljivanje u našoj zemlji.

Tekst & foto: press

Nastupiće u zemunskom klubu Fest 29. septembra, a zatim i u novosadskom Dvorištu 30. septembra. Srpsku baklju crnila će držati dva relativno novija sastava, Pustoš iz Inđije, kao i Oskrnavitelj iz prestonice, koji su nedavno, uz Infest, nastupili drugog dana festivala Slovenski Sumrak u Velikoj Plani.

Nihilism je osnovan u Solunu 2019. godine. Poznat je i cenjen po kompleksnosom pristupu u kompoziciji pesama, sa jakom avangardnom notom, kao i po strogoj ideološkoj usmerenosti. Zvuk benda karakterišu tehnička veština, disharmoničnost, intenzivna atmosfera i kombinacija tradicionalnih black metal elemenata sa više eksperimentalnih i progresivnih upliva. Do sada imaju izdata dva albuma, od kojih je drugi, “Cataclysme vers l’ascendance” (samizdat, 2021) posebno cenjen među kritičarima i obožavaocima;

Pustoš dolazi iz Inđije, a svoj stil karakterišu kao ‘epic atmospheric black metal’. Iako su članovi pripadnici mlađe generacije, njihova muzika isijava ozbiljnošću, uz hladne black metal melodije i atmosferične doom deonice. Repertoar im se sastoji od, za sada jedinog albuma “Suton“. Takođe, ovo će im ujedno biti poslednji nastupi u tekućoj godini, a uveliko teku pripreme za novi album.

Oskrnavitelj je novi izdanak srpske black metal scene, sastavljen od iskusnih muzičara. Osnovan je 2021. godine u Beogradu. Hladne i emotivne melodije, mračni i često sirovi gitarski riffovi, predvođeni nemilosrdnim growl vokalima – glavna su obeležja stila benda koji svoje uporište nalazi u zaostavštini black metal scene devedesetih godina XX veka. Konceptualno se ne ograničavajući, Oskrnavitelj i dalje ostaje dosledan svojim korenima i mračnom, hladnom, ali istovremeno energičnom stilu. Trenutno koncertno promovišu aktuelni album, “Pradavni“, koji je ovih dana doživeo CD samizdat i kasetno izdanje posredstvom DIY kuće ‘Librarion’.

Ulaznice se mogu nabaviti na dan koncerta i iznose 500 dinara.

Tagovi: , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll