NS ALT LIVE koncert u SKC NS Fabrici

Rockomotiva
14.12.2023.

Pet bendova koji će vam promeniti mišljenje o budućnosti srpske alternative.

Tekst & foto: promo

NS ALT, udruženje novosadskih alternativaca raznovrsnih artističnih tendencija, osnovano 2022. godine, sa sedištem u Novom Sadu, svoje aktivno delovanje započelo je realizacijom niza muzičkih događaja pod jedinstvenim nazivom ˶Veštičarenje˝. Na njemu su se predstavili brojni bendovi Novog Sada i bliže i dalje okoline i širokog spektra žanrovskih opredeljenja.

Pod imenom NS ALT live, ova organizacija, kao krunu ovogodišnjeg angažmana, priređuje završni koncert u SKC NS Fabrici, 22. 12. 2023, s početkom od 20h, po simboličnoj ceni ulaznice od 500 dinara.

Opšte je poznato da, između ostalog, kulturno blago Novog Sada predstavljaju mnogobrojni bendovi čiji je zajednički imenitelj alternativa. Šta sve taj pojam podrazumeva nije lako definisati jer alternativa je definitivno mnogo više od muzičkog žanra. To je, sveobuhvatno gledano, jedan multimedijalni kreativni proces koji inicira sinestetični pristup u stvaralačkom mišljenju i delanju.

Bez obizira da li je u pitanju rokenrol, pank, metal, stoner, pop ili nešto drugo, selekcija izvođača koji, po jedinstvenom stavu članova NS ALT-a zavređuju pažnju šireg auditorijuma jesu oni koji ispunjavaju sledeće kriterijume u svom radu: originalnost, eklektičnost, eksperimentisanje, poetički domet, a iznad svega AUTORSTVO i dobar „stage act“.

NS ALT ima za cilj da svojim delovanjem pruži podsticaj nezavisnim umetnicima na putu njihove afirmacije. Podrška autorskom stvaralaštvu ogleda se u više stvari, a najvažnija od njih je omogućavanje prilika za više nastupa uz međusobno povezivanje umetnika, organizatora, bukera, tehničkih stručnjaka, rock novinara, fotografa, videografa, producenata…

Angažovanje kritičke misli i isticanje nužnosti njenog postojanja takođe je jedan od ciljeva kome teži udruženje čiji je puni naziv Novosadska Alternativa.

O kojim to bendovima treba da se govori i piše i zašto? Kroz svoju delatnost, organizacijom pojedinačnih, konceptualnih događaja ovo udruženje želi da publici ukaže na novitete koji imaju potecijala da u nekoj budućoj perspektivi budu velika imena nove srpske muzičke scene.

Pet bendova koji vam 22. 12. mogu promeniti mišljenje o budućnosti rock muzike su:

Short Reports
(odlikuju ih tematski analitični i introspektivni tekstovi, kontrapunkt instrumentalnih deonica i čvrstog gruva; ovaj bend dobija svoju novu formu nakon tri godine istraživanja koje i dalje traje; žanrovski neograničen, ali isto tako decidan i glasan bend)

Sonas
(koncertno veoma aktivan bend, izražava fuziju zvuka u kome se spajaju modernizam i drevnost, uticaji istoka i zapada i gde kroz pesme dominira multilingvalni izraz; iako je engleski jezik najzastupljeniji, tekstovi su pisani i na arapskom, španskom i srpskom)

Kruz Roudi
(na domaću alternativnu scenu donosi mešavinu muzičkih pravaca i osveženi gitarski zvuk sa indie i funk elementima)

Jolly Little Bunch
(iza sebe imaju zapažene nastupe: Exit – Fusion stage act 2023, u „Bulevar books“ knjižari, klubovima: „Trema“, „Lazino Tele“, „Firchie Think-Tank studio“)

Prljava Frekvencija
(sebe svrstavaju u korpus modernih alternativnih rokenrol sastava, izrazite energije i buntovnosti koju nesumnjivo pokazuju na nastupima)

Tagovi: , , , , , , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll