Obojeni Program naredne subote u kraljevačkom “Play”-u

Rockomotiva
24.09.2023.

Od narednog vikenda u kraljevačkom klubu “Play” kreće nova koncertna sezona, a to je, samo po sebi, sjajna vest za sve ljubitelje vrhunskih rokenrol svirki. Po redosledu nastupa najavljenih već za oktobar jasno je da je i ovog puta menadžment stisnuo gas do daske…

Tekst & foto: press

Čitav novi rok cirkus otvara u subotu, 30. septembra jedna od najvećih i najdugovečnijih muzičkih atrakcija balkanskih prostora – nesalomivi heroji andergraunda ’80-tih i prvi srpski bend čiji je spot emitovan na MTV-u, gotovo mitski novosadski Obojeni Program predvođen Branislavom Babićem Kebrom.

Da podsetimo, Obojeni program je osnovan ranih osamdesetih godina u Novom Sadu, od nekoliko mladih ljudi koji su svoj životni i muzički izraz definitivno prepoznali u zaraznoj energiji panka i muzici novotalasnih sastava poput The Fall, Television, Magazine, Gang of Four, Joy Division. Nezamenjivo prisustvo ovog vrednog nasleđa je u nekom smislu uticalo i na činjenicu da je O. P. u toku svog dugogodišnjeg boravka na jugoslovenskoj muzičkoj sceni uvek nekako bio jako otvoreno protiv svake vrste postojećeg establišmenta, koji je, tada u svom najdražem represivnom obliku, duboko bio ukorenjen u ovoj zemlji. Od samog početka O. P. je insistirao na pronalaženju svog autentičnog, nezavisnog zvuka, ali i načina razmišljanja drugačijeg od onog, nažalost, široko prihvaćenog. U tom maniru prva ploča “Najvažnije je biti zdrav” je izašla tek 1990, nakon 10-tak godina postojanja grupe, nakon dekade svirki, ali za prvu nezavisnu izdavačku kuću iz Zagreba „Search & Enjoy“.

O. P. je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTV-ju u emisiji “120 minutes” 1993. godine i jedini koji je imao čast da bude prezentiran od strane Johna Peel-a u njegovim radio emisijama i na njegovoj plejlisti.

Iza sebe su, do sada ostavili, respektabilnu diskografiju koja obuhvata 15 dugosvirajućih izdanja, a današnju postavu čine sve sami prekaljeni asovi domaće scene – uz Kebru tu su i dvojica legendarnih basista – Bebec i Miki Ristić (ex darkwood Dub), kao i bubnjar Cina.

Tagovi: , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll