Vlatko Stefanovski koncertom u Nišu slavi pola veka na sceni

Rockomotiva
27.06.2024.

Proslavljeni makedonski muzičar i jedna od najvećih gitarskih zvezda bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski, ove godine proslavlja 50 godina na sceni i tim povodom održaće veliki koncert u Nišu 6. jula. Gitarski mag će u gradu na Nišavi nastupiti sa svojim triom, koji pored njega čine Jan Stefanovski (bubnjevi) i Ivan Kukić (bas), a koncert će biti održan u dvorištu Univerziteta (Banovini) sa početkom od 21 sat.

Tekst & foto: press

Kralj gitare će sa svojim bendom još jednom podsetiti nišku publiku na najveće hitove koje je napravio u karijeri, kao što su: „Čuvam noć od budnih”, „Jovano, Jovanke”, „Uči me, majko, karaj me”, „Kao kakao”, „Čukni vo drvo”, „Skopje”, „Makedonsko devojče”, „Mamurni ljudi”, „Gipsy song” i druge.

Za ovim koncertom vlada ogromno interesovanje publike, kao uostalom i za svim koncertima Vlatka Stefanovskog u Nišu.

Vlatko je nedavno rekao Tanjugu da 2024. proslavlja svojih 50 godina na sceni, jer je kao muzičar prvi honorar dobio u trećem razredu gimnazije. Slavni gitarista je otkrio i da priprema novi album, da piše memoare, kao i da je u pregovorima sa austrijskom kompanijom „Tomastik infeld” da se uskoro pojave žice za gitaru pod njegovim imenom, što je, priznaje, velika čast za njega. Stefanovski je takođe rekao da nikada ne svira tezgu i da svetu trebaju autentični umetnici.

Ne možeš biti stranac na svom koncertu, moraš biti ubedljiv, u elementu, unutra, kao generator energije i raspoloženja, istakao je Stefanovski.

Slavni muzičar počeo je da svira gitaru sa 13 godina, a već sa 18 godina osnovao je grupu Leb i sol, koja je ubrzo postala jedna od najvažnijih i najpopularnijih rok˗grupa bivše Jugoslavije, vešto kombinujući makedonsku tradicionalnu muziku i savremeni rok.

Nakon raspada grupe Leb i Sol, Vlatko Stefanovski od sredine devedesetih razvija vrlo uspešnu solo karijeru. Sa svojim Vlatko Stefanovski Triom nastupao je širom sveta, a 2007. godine mu je dodeljen i počasni doktorat za umetnost Univerziteta „Sv. Kirila i Metodija” iz Skoplja, potvrđujući tako njegov značajan doprinos svetskoj muzičkoj sceni.

Legendarni muzičar poznat je po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonu jer stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošcu. Zahvaljujući virtuoznosti i sklonosti ka zanimljivim improvizacijama, šarmantnom pristupu balkanskoj muzici i neiscrpnoj energiji kojom pleni već decenijama unazad, Stefanovski se smatra i rodonačelnikom etno˗roka.

Nagrađivan i priznat, Stefanovski je dobitnik državne nagrade Makedonije za životno delo u kulturi i umetnosti „11. oktobar”, kojom Makedonija zahvaljuje Vlatku zbog međunarodnog etabliranja makedonske pop i rok muzike i sveopštem doprinosu kulturnoj matrici. Njegova strast prema muzici ne samo da je oblikovala njegovu karijeru, već je i ostavila trajan pečat na muzičku baštinu regiona.

Stefanovski je dobitnik i mnogih drugih nagrada, kao što su Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za životno delo „Trajne vrednosti Makedonije”, Sterijina nagrada za muziku za predstavu „Oslobođenje Skoplja”, tri nagrade „Zlatni gramofon” na festivalu „Mesam”, povelja grada Čikaga i druge.

Golem umetnik i pravi gospodin, opisao ga je jedan skopski taksista, bolje no što bi ijedan novinar. Vlatko je simbol pristojnijih i ljudskijih vremena, kada smo Leb i sol zajedno kusali, žaleći što ne znamo makedonski, a ipak smo sve razumeli.

Ulaznice za niški koncert po ceni od 2.000 rsd su u prodaji i mogu se kupiti u pivnici „Nemir” (Učitelj Tasina 17) i Vintage Shop-u (Davidova 9).

TBF u Tvornici kulture obilježava 20 godina od objave “Maxon Universal”-a

Tagovi: , ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll