Zoster izbija 2. juna u Kraljevu

Rockomotiva
29.05.2023.

Sad već opštepoznati rokenrol bastion centralne Srbije kraljevački Klub Play ugostiće u petak 2. juna jedno od, već godinama unazad, najvećih regionalnih muzičkih imena – mostarski bend Zoster.

Tekst & foto: promo

Jedan od najtraženijih regionalnih bendova, čija popularnost sa svakim novim koncertom i svakim novim singlom i posle 20 godina sve brže raste održaće kraljevački koncert u petak, 2. juna. Cena karte je 1 200 dinara, a nastup počinje od 22 h.

Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije. Album “Najgori” koji samo što nije objavljen, najavljen je singlovima “Kuda idu svi ti ljudi“, “Treba mi keš“, “Čovjek želi da je ptica” i “Čovjek zvani činjenica“. Čućemo i njih i stare dobre hitove Zostera nastale u poslednjih 20 godina.

Zoster je osnovan u Mostaru sad već davne 2000. godine. Do sada su snimili 5 studijskih albuma. Grupa nastaje na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pevačica Marijana Pejić, i njih četvoro čine okosnicu grupe. Zmajevi i Flomasteri samo su neka od imena koje su menjali sa svakim nastupom.

Naziv Zoster nastaje nakon što je Mario prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je ustanovio veliki fan grupe, izvesni dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom telu, a prilikom pada imuniteta, manifestuje se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pojasa. Zoster bend je nastao kao posledica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini. Kada je pevačica napustila bend Mario je postao glavni vokal.

Ojužilo (2005)
2003. godine, u studiju Baraka u Mostaru (koji je u vlasništvu Atile Aksoja, koji tada još nije bio član grupe) Zoster je snimio singl Majko Jamajko. U februaru 2004. godine bend (koga su tada činili Goran Rebac, Mario Knezović i Dražan Planinić) je uz pomoć Atile kao producenta, počeo sa snimanjem prvog albuma, ponovo u studiju Baraka. U leto iste godine, grupi su se pridružili na gitarama Atila i Jakovljević. Snimanje albuma, koji je nazvan Ojužilo završeno je u februaru 2005. godine, a objavljen je u avgustu iste godine za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva. Prvi spot grupe bio je za pesmu Policija sa ovog albuma, a na samom albumu nalazile su se i pesme Majka Jamajka, Hercegovina, Banana stejt, Američki film, koje su kasnije postale deo stalnog repertoara benda.

Festival budala (2007)
Nakon prvog albuma Ojužilo, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mesto na bas gitari prelazi Marko Jakovljević, dok se bendu priključio saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. 2006. godine Zoster je, u studiju MGKS u Sarajevu počeo snimanje svog drugog albuma Festival Budala, koji je sledeće godine objavila izdavačka kuća Gramofon. Najpoznatija pesma sa albuma je svakako Ko je jamio, za koju je urađen i animiran spot, a od ostalih pesama istakle su se Sugrađanin, Utopija i Sve čega nema.

Imači kada (2012)
Nakon odlaska Marka Jakovljevića i Borisa Gutića i dolaska Gabrijela Prusine na klavijature, Zoster je u februaru 2011. godine, nakon 5 godina počeo snimanje novog studijskog albuma, ponovo u studiju Baraka u Mostaru. Album nazvan Imači kada ponovo je objavila izdavačka kuća Gramofon 2012. godine. Prvi singl sa albuma je pesma Izbjeglica, za koju je urađen i spot, a druge dve pesme za koje su snimljeni spotovi su bile Sve u svoje vrijeme i Budi svoj. Od ostalih pesama sa albuma, postale su i slušane Imači kada i Bezbolnim palicama.

Srce uzavrelo (2014)
Nakon albuma Imači kada Prusina napušta bend, a privremeno bend se pojačavo iskusnijim muzičarima kao što su Dino Šukalo na gitari, Adis Sirbubalo i Bojan Ahac na klavijaturama, Edvin Hadžić i Nikola Galić na basu. 2014. godine Zoster u mostarskom studiju Pavaroti snima, svoj četvrti album Srce uzavrelo, koji je iste godine objavio Gramofon u Bosni i Hercegovini i Menart iz Zagreba u Hrvatskoj. Prvi singl Gavrilo, posvećen stogodišnjici atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu, imao je i animirani spot, dok su ostali singlovi bili Brod koji tone, Volio sam te i Osjećam se.

Najgori
U martu 2020. godine bend je objavio spot za singl Kuda idu svi ti ljudi, kao najavu za peti studijski album, koji će se zvati Najgori. Drugi singl Treba mi keš je bila novina u odnosu na uobičajeni zvuk benda. U međuvremenu, iako su doprineli snimanju novog albuma, bend su napustili Atila Aksoj i Goran Rebac, a zamenili su ih Silvio Nuić i Anes Beglerbegović. U maju 2022. objavljen je treći singl Čovjek želi da je ptica.

Tagovi: ,

Uživo

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll