Ahmed Burić & Damir Imamović: ‘Rijeka’ potekla sa ‘Sina pustinje’

Rockomotiva
12.10.2023.

Album pjesnika Ahmeda Burića ‘Sin pustinje’ donosi 12 zapisa koji spajaju glazbu i poeziju. Nazvan po stihu pjesme koja se u “knjiškom” izdanju zove “Bitne stvari”, a tamo stoji: “Ja sam Ahmed, sin pustinje, koja je nastala nakon što se osušio moj svijet” – objasnio je Ahmed za album u kojem glazba i aranžmani korespondiraju s poezijom.

Tekst & foto: press

Sin pustinje predstavljen je video spotom za ‘Treći svjetski’ u režiji Jana Berana, a slijedi ga ‘Rijeka‘, novi komad poezije čiju je glazbu komponirao glazbenik, kompozitor i producent Damir Imamović, vlasnik nagrade ‘Najbolji umjetnik Europe 2021′.

Rijekaje nastala u noćima dok je trajala pandemija, zajedno s ostatkom albuma koji se, kažu Burić i Imamović, sam nametnuo, baš poput Rijeke, pjesme o životu kojagovori o tome da se nadamo da negdje, poslije kraja, svi budemo ono što smo najviše voljeli dok smo bili tu, na Rijeci.

Iako je, kaže Ahmed, pretežno literarni čovjek, dolaze mu i slike pa je u vizualni dio uključili ljude koji, nastavlja – divno rade te poslove. Video spot za ‘Rijeku’ režirao je Ahmed Burić, a montirao Armin Karalić.

Ana Pojatina je prema nekim idejama Nenada Rizvanovića stvarno napravila omot kojeg se ne bi zastidjeli ni veliki svjetski izdavači “butične” muzike. Onda imate te fotografije koje je uradio Amer Kapetanović, spot za Treći svjetski je snimio i režirao Jan J. Beran, spot za “Rijeku” sam završio ja, uz montažu Armina Karalića… Dakle, imam sreću da sam okružen ljudima koji znaju raditi svoje poslove, a često imaju i više talenata, pa onda – kud ćeš bolje!? – izjavio je.

O tome ima li prostora za izvedbu ‘’spoken word’’ žanra na regionalnoj sceni, govori nam Ahmed, ima – ali treba ga naći.

Ja sam uvijek i maštao o tome da se svira u malim prostorima, teatrima, knjižnicama i da tu dolazi ko stvarno hoće da čuje nešto intimno. Mada, nemam ništa ni protiv toga da netko treba i može – svira na stadionima. Međutim, ovo je takva stvar, intimna, ona ne može prebaciti neke bog zna kakve brojke, ali u onom smislu u kojem je publika reagirala na nastupima u Ljubljani, Kopenhagenu, Podgorici, Novom mestu, Sarajevu, izgleda da je ima. I da će je, za takve stvari, biti. Ja se nadam, što bi rekli pokojni Arsen i Kemo. To što sam tad vidio na licima ljudi ulijeva nadu. I potvrđuje da prostor postoji. Ali, eto, valja ga nać.

Ahmed Burić iza sebe ima bogat opus književnih radova, a tekstovi su mu prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenski, francuski, španjolski. ‘Rijeka’ je objavljena na Dallas Records YouTube kanalu, a album ‘Sin pustinje’ dostupan je na svim streamijng servisima.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll