Artur Menezes jedan od najboljih svetskih bluz/rok gitarista dolazi u Srbiju

Rockomotiva
04.03.2024.

Jedan od najboljih mladih rok i bluz gitarista sveta, Artur Menezes (BRA/USA) i njegov trio premijerno stiže u Srbiju. U okviru mini turneje, jedan od najtalentovanijih savremenih bluz/rok umetnika današnjice održaće tri koncerta u Srbiji – u Beogradu, Novom Sadu i Jagodini.

Tekst: press
Foto: Lucas Parisi

Ruke koje drže vrat gitare kao da mu život zavisi od toga, Artur Menezes kanališe strast, agresiju, ljubav i istinu bez filtera u svojoj muzici. Gitarista, vokal, tekstopisac i producent, rođen u Brazilu (živi u Los Anđelesu), hoda tankom linijom između užarenog bluza duše i raskošnog rokenrola. Zbog toga ga je magazin ‘Guitar Player’ prepoznao kao jednog od „25 najboljih novih bluz gitarista“, uz to je zaslužio ‘Gibson/Albert King’ nagradu Bluz fondacije za „najboljeg gitaristu“, željeno mesto na festivalu gitare “Crossroads” Erika Kleptona i treće mesto na International Blues Challenge-u u Memfisu, USA. Zbog toga je ostavio zadivljenu publiku širom sveto, od klubova i festivala širom Južne i Severne Amerike do Evrope.

Još od kada je bio dete, Artur je pokazivao interesovanje za muziku. Najpre je bio ljubitelj roka, ali se njegov svet promenio kada je sa trinaest godina otkrio bluz. Kako je njegovo sviračko umeće postajalo bolje, ostao je poklonik bluza, ali je koristio i druge stilove kao što su psihodelični rok, fank i baiao, ritam koji je popularan u severoistočnom delu Brazila.

Usled porodičnih okolnosti, Menezes je kratko živeo u Čikagu, 2006, 2007. i 2011. godine. Tokom tog perioda imao je priliku da učestvuje u džem sešn večerima dok su svirali John Primer, Linsey Alexander, Phil Guy i Jimmy Burns, između ostalih. U međuvremenu, kod kuće u Brazilu, Menezes se popeo na vrh lokalne bluz muzičke scene, postavši protagonista brojnih festivala. Do 2010. godine, Menezes je snimio svoj debi album, Early To Marry, koji je objavio Tratore Brasil. Godine 2013, krenuo je na turneju po Argentini i objavio svoj drugi album jednostavnog imena 2. Treće studijsko izdanje, Drive Me, usledilo je 2015. godine za istu diskografsku kuću, a naredne godine preselio se u Los Anđeles. Među imenima sa kojima je delio binu su Joe Satriani i Bobby Rush. Sa svojim pratećim bendom, Menezes je učestvovao na International Blues Challenge-u u Memfisu, gde su zauzeli treće mesto, ali je on dobio Gibson/Albert King nagradu za najboljeg gitaristu.

Njegov četvrti album, Keep Pushing, iz 2018. godine, producirao je Džoš Smit. Erik Klepton je 2019. godine odabrao Menezesa da nastupi na Crossroads Guitar Festivalu, održanom u Madison Square Garden-u u Njujorku. Menezesov peti album, Fading Away, objavljen je u oktobru 2020. preko Vizztone Records-a i na jednoj pesmi gostuje Džo Bonamasa. Menezes je, inače, dobio zelenu kartu koju mu je dodelila američka vlada zbog njegovog doprinosa bluzu. Takođe, predaje gitaru na Muzičkom institutu u Holivudu.

His Brazilian roots add a unique flavour to the mix and further distinguish his playing
from that of his contemporaries. Menezes’ songwriting sparkles as it switches between
straight-ahead blues and funk-flavoured workouts, and his vocals channel the deep
emotional content of his songs as effectively as his guitar playing

Top 25 Best New Blues Guitarists, Guitar Player Magazine

Menezes is a delightful digital-age cross between Carlos Santana and Rod Stewart. He’s got the spicy music style and the latter’s hardworking down-to-earth vibe

Blues Blast Magazine

Menezes voice is a real asset, a great rock voice with just the right touch of bluesy imprudence

Blues Rock Review


25. 03. Beograd – Zappa Baza
27. 03. Novi Sad – Dom kulture
28. 03. Jagodina – Irish Pub

Detalji za Beograd:

Satnica:
19:00 Ulaz
20:00 Artur Menezes

Ulaznice:
1.200 RSD – promo (ograničen kontigent ili do 5. marta)
1.600 RSD – pretprodajna cena (od 5. marta do 25. marta)
2.000 RSD – na dan koncerta

Prodajna mesta: Tickets.rs i Zappa Bar

Detalji za Novi Sad:

Satnica:
20:00 Ulaz
21:00 Artur Menezes

Ulaznice:
1.100 RSD – promo (ograničen kontigent ili do 5. marta)
1.500 RSD – pretprodajna cena (od 5. marta do 27. marta)
1.900 RSD – na dan koncerta

Prodajno mesto: Gigstix.com i Dom kulture (biletarnica)

Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon)

Tagovi: , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll