Balkan bras: Sveci marširaju od Nišvila do Nju Orleansa

Rockomotiva
20.03.2023.

Nišville džez festival uvodi novi besplatni program na Letnjoj Pozornici niške Tvrđave, gde će se takmičiti u džeziranju najbolji balkanski bras orkestri. Pobednik će osvojiti nagradu “Badi Bolden” nazvanu po vođi prvog džez orkestra iz Nju Orleansa sa kraja XIX veka.

Tekst i foto: promo

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da današnji balkanski bras bendovi umnogome podsećaju na marširajuće orkestre Nju Orleansa, što je, kako podseća, potvrdio i čuveni džez trubač i dvostruki doktor nauka američkog Delaver univerziteta Donald Byrd, kada je 2007. godine sa Orkestrom Gorana Cekića izveo „When the saints go marching in“ na ulicama Niša ali i na Letnjoj pozornici.

Pobednik će dobiti priliku da nastupi na zatvaranju glavnog programa ovogodišnjeg Nišvila ali i pokrivene troškove nastupa i putovanja na nekom od svetskih festivala u Belgiji, Francuskoj ili Americi. Najbolji solista dobiće nagradu “Maksut Maksutović”, nazvanu po čuvenom niškom trubaču (koji se uspešno bavio klasičnom muzikom, džezom i tradicionalnom muzikom), muzičkom, pedagogu, umetniku koji je godinama radio u SAD, uzgred i praunuku Koštane Bore Stankovića i autoru i dirigentu projekta “100 Srpskih Truba”.

Blagojević objašnjava da pored 30 minuta programa po sopstvenom izboru, svaki orkestar je dužan da izvede i obavezne 3 numere:

1. Kad Sveci Marširaju – džez standard
2. Džez improvizaciju po sopstvenom izboru i
3. Đeli Mara – Šabana Bajramovića

Nastupe orkestara ocenjivaće internacionalni žiri sastavljen od eminentnih džez trubača i direktora stranih džez i world music festivala.

Ovaj program biće i svojevrstan Showcase za prisutne goste Nišvila, inače menadžere svetskih agencija kao i direktore drugih džez festivala koji mogu odabrati bilo koji bend za nastupe na njihovim turnejama i festivalima, objašnjava Blagojević.

Organizacioni tim Nišvila obaviće predselekciju prijavljenih orkestara i objaviti definitivan spisak učesnika takmicenja. Zainteresovani orkestri mogu svoje prijave poslati na mail: booking@niville.com .

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll