Barselona Gipsi balKan Orchestra objavili “Tisom Tiše”

Rockomotiva
20.03.2023.

Barselona Gipsi balKan Orchestra (BGKO) nastavlja sa ličnim zalaganjem i 2023. godine predstavljajući novu pesmu „Tisom Tiše“ u saradnji sa Ivom Knežević, koja je napisala i tekst.

Piše: Maja Cvetković

Foto: promo

Tekst je o mladoj ženi, zaljubljenoj i punoj nade, koja je upravo kupila zlatni konac da na peškiru izveze ime svog verenika u znak svoje večne ljubavi. Ali ceo njen svet se ruši kada sazna da njen ljubavnik odlazi u zagrljaj druge devojke.

Pošto shvata da ne može da utiče na sudbinu, umesto da očajava, odlučuje da proslavi život pesmom, igrom i violinom, kao što se to oduvek radilo na Balkanu. A kad je teško – onda se peva, jer se muzikom tuga leči.

Pesma je inspirisana vojvođanskom ravnicom, njenim predelima, mirnim rekama. Tekst pesme obiluje simbolikom običaja, a melodija dočarava letnje noći u salašu, uz lagane note čarde.

Singl prati i spot koji su snimili Branka Glavonjić i Marko Đukić (Brama) na Salašu 137, jedinstvenom salašu u mestu Čenej kod Novog Sada, gde se BGKO pridružio srpskim tamburašima.

U videu možemo da uživamo i u slikama rasprodatog nastupa BGKO-a u junu 2022. godine na „Baštanskim sesijama“ Botaničke bašte „Jevremovac“ u Beogradu.

Međunarodni sastav BGKO trenutno nastupa u postavi Margherita Abita (vokal, Italija), Pere Nolasc Turu (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija), Stelios Togias (perkusije, Grčka,) i Xavi Pendón (klarinet, Španija).

BGKO je nedavno i objavio pesmu “Ajvarsko kolce” koja predstavlja povratak našim korenima i selu. Većini ljudi „kolo“ i „ajvar“ podsećaju na uspomene iz detinjstva: seosku kuću, toplinu letnjih večeri, useve, iščekivano sećanje na plodove zemlje.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll