Datumar: Idoli načinili završni rez sa “Šest dana juna”

Rockomotiva
19.06.2024.

Na današnji dan 1985. objavljen je poslednji album Idola “Šest dana juna”, sa pjesmama koje čine soundtrack istoimenog filma.

Priredio: Robert Čajsa

Nakon ljubljanskog koncerta 1984. godine, Idoli su odlučili prekinuti s radom. U međuvremenu je Jugoton zamolio Vladu Divljana da s Idolima radi na albumu soundtracka za film “Šest dana junaDinka Tucakovića. Divljan je pristao napisati muziku, ali je inzistirao da je snimi odvojeno od ostalih članova grupe koji bi snimili svoje dijelove.

Muzičari uključeni u projekt bili su članovi Idola Srđan Šaper (vokal), Kokan Popović (bubnjevi), obojica bass gitarista Zdenko Kolar i Branko Isaković te gosti Piko Stančić i Boban Đorđević (obojica na bubnjevima), klavijaturisti Đorđe Petrović i Dragan Ilić, gitarist Dragomir Mihajlović Gagi i saksofonist Vuk Vujačić.

Scenarij je tražio jednu šansonu i jednu pjesmu narodne muzike. Čuveni “narodnjak” “Ja je zovem meni da se vrati” otpevao je Jahija Gračanlić, dok je za šansonu bio zadužen Mišo Kovač u pesmi “Da je duži moj dan“.

Budući da je radnja filma smještena u ’60-e godine, band je snimao pjesme na raznim lokacijama kako bi dobio muziku sličnu zvuku šezdesetih.

Instrumentalne pjesme na albumu su kratki akustični uvod ‘Mala tema filma‘, ‘Tema groblja‘ i ‘Tema fabrike‘ (instrumentalna verzija pjesme ‘Udri bogataša‘), ‘Ljubavna tema‘ i ‘Bluz‘.

Najzapaženije pjesme su ‘Ona to zna‘ i “‘Ljubavi‘, objavljene na singlu koji se poklanjao uz primjerak časopisa Džuboks.

 

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll