Datumar: Idoli objavili mini-album

Rockomotiva
18.05.2024.

Jugoton je na današnji dan 1981. objavio mini-album “VIS Idoli”, prvo studijsko ostvarenje istoimene beogradske, tadašnje, novovalne grupe.

Priredio: Robert Čajsa

Četiri pjesme na ovom izdanju su autorske: ‘Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)’ i ‘Malena‘ su djelo Vlade Divljana, ‘Ime Da Da‘ je uradio Srđan Šaper, a ‘Zašto su danas devojke ljute‘, zajednički su uradili Divljan i Šaper.

Dvije su obrade: ‘Hajde‘ (‘Come On‘) Chucka Berrya i ‘Devojko mala‘, evergrin Darka Kraljića koji je Đuza Stojiljković pjevao u filmu “Ljubav i moda” (1960). Upravo je ona ostvarila i najveći uspjeh kod široke publike, premda je kritika cijeli mini-album ocijenila “kamenom međašem”, od kojeg novi val počinje biti primarni podžanr tadašnjeg jugoslavenskog rocka.

Članovi grupe Film su bili gosti na ploči: Mladen Juričić (znan kao i Maks Vilson) je svirao harmoniku, a Jurij Novoselić (takođe znan kao i Kuzma Videoseks) je svirao orgulje.

Producent ploče je bio još jedan član Filma Ivan Stančić Piko. Omot albuma je slika ‘Ležeći akt‘ slikara Amedea Modiljana. Jugoton je kasnije reizdao EP dodavši i EP grupe Film snimljen uživo u Kulušiću, kao kompilacijski album ‘Zajedno‘.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll