Datumar: Noć kada se rodio Šarlo

Rockomotiva
26.04.2024.

Na koncertu ljubljanske punk grupe Pankrti, 26. 04. 1980. godine u beogradskom SKC-u, kao predgrupa je nastupio lokalni sastav Limunovo Drvo.

Tekst: press

Odmah posle koncerta napustio ih je gitarista Dragomir Mihailović Gagi (navodno, zgadilo mu se ponašanje beogradskih punkera, koji su pljuvali po grupi za vreme svirke). Preostala trojka – Milan Mladenović (glas i gitara), Dušan Kojić Koja (bas) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi) – odlučili su nastaviti pod novim imenom Šarlo Akrobata.

Dakle – Šarlo Akrobata nastao je iz sastava Limunovo drvo koji su kasnih sedamdesetih formirali Milan Mladenović (vokal i gitara), Dragomir Gagi Mihajlović (gitara) i Milan Mikica Stefanović (gitara), koji je stvarao muziku pod uticajem hipi pokreta. Njima se ubrzo priključuju Goran Kovinčić i Dušan Dejanović (bubanj). Grupa često menja članove, a poslednja postava u kojoj se nalaze je Mladenović, Mihajlović, Dušan Kojić i Ivica Vdović.

Prvi studijski snimci grupe Šarlo Akrobata, pesme „Ona se budi“, „Oko moje glave“, „Niko kao ja“ i „Mali čovek“, napravljeni su u studiju Enca Lesića 1980. i zajedno sa snimcima bendova Idoli i Električni orgazam objavljeni na kultnoj kompilaciji „Paket aranžman“ koju je 1981. izdao Jugoton. Sve četiri pesme postigle su komercijalni uspeh i dobile odobravanje kritike, a „Ona se budi“ i „Niko kao ja“ postaju i radijski i koncertni hitovi. Krajem 1980. godine grupa učestvuje i na Omladinskom festivalu u Subotici na kojem izvodi pesmu „Ona se budi“ i dobija drugu nagradu žirija.

Godine 1981. bend piše muziku za film Miše RadivojevićaDečko koji obećava“, a sa njima na projektu kao gitarista sarađuje Goran Vejvoda. Muziku je pisao Kojić, a tekstove pesama Nebojša Pajkić koji je i pisac scenarija. Kojić i Vdović i glume u filmu, i to ritam sekciju izmišljenog benda VIS Dobri dečaci. Tri pesme Šarla akrobate koje se pojavljuju u filmu, i koje nikada kasnije nisu zvanično objavljene, su „Slobodan“, „Balada o tvrdim grudima“ i „Depresija“.

Šarlo akrobata 1981. učestvuje na bijenalu u Zagrebu na kom svira kao predgrupa engleskom bendu Gang of Four. U aprilu iste godine bend snima svoj prvi i jedini album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“. Album je sniman za PGP RTB, ali ga u julu 1981. godine izdaje Jugoton. Danas smatran izdanjem koje je kamen temeljac jugoslovenskog roka, album je bio eksperimentalno remek-delo, te je, probijajući okvire postojećih muzičkih trendova, stvorio plodno tlo za potpuno nov i svež način muzičkog razmišljanja.

Nažalost, u to vreme međusobne nesuglasice u grupi, koje su već neko vreme postojale, sve više rastu. Vdović je insistirao da se u bend dovedu Goran Vejvoda i Bebi Dol, sa kojima je ranije bio sarađivao na projektu Announda Rouge. Dok je Mladenović bio pristalica te ideje, Kojić se nepopustljivo protivio smatrajući da postojeća postava benda još uvek ima mnogo da ponudi.

Album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“ Jugoton je izdao u skromnom tiražu od 10.000 primeraka, što je, u kombinaciji sa slabom medijskom promocijom i s neprepoznavanjem očiglednih hitova „Ona se budi“ i „Niko kao ja“, imalo kao ishod da se album vrlo skromno prodavao. Takođe, singl „Bes / Prevaren“ koji je snimljen za Jugoton paralelno sa albumom, i koji je sadržao jednu pesmu sa albuma, a kao B stranu pesmu Limunovog drveta, nije bio objavljen kako je planirano. Prema Kojićevim navodima, i bend je zbog čestih koncerata bio nedovoljno angažovan oko promovisanja albuma, a članovi su u to vreme, sluteći da će se bend uskoro razići, jedva mogli da tolerišu jedni druge.

U jesen 1981. grupa odlazi na prethodno zakazanu turneju po Poljskoj. Po povratku kući i nakon oproštajnog koncerta u Ljubljani u oktobru 1981. grupa se raspada.

Tagovi: , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll