Datumar: The Animatori zasijali sa “Anđeli nas zovu…”

Rockomotiva
20.05.2024.

Davne 1983, na današnji dan, objavljen je antologijski debitantski album zagrebačke grupe Animatori pod nazivom “Anđeli nas zovu da im skinemo krila”, u produkciji Željka Brodarića Jappe.

Priredio: Robert Čajsa

Animatori su svojim zvukom prilično odudarali od, tada, tipičnih novovalnih sastava, dok su pjesme koje su se bavile odrastanjem i nostalgijom predstavile Krešu kao zrelog autora koji svoje originalne ideje zna obraditi u pop formu, inspiriran britanskom muzičkom scenom ’60-ih godina.

Foto: Đorđe Ljepojević

Sve pjesme potpisuje Krešimir Blažević, vokalni solist, gitarist i lider grupe, koje su još sačinjavali Vatroslav Markušić (violina), Tomislav Brezičević – Toco (bubnjevi) i Andro Purtić (bas).

Ultimativni hitovi izdanja bili su naslovna ‘Anđeli nas zovu da im skinemo krila‘, ‘Komarci – ljeto nam se vratilo‘, ‘Male Curice‘ i ‘Kamo odlazi svijetlo‘.

Album je bio jedan od najprodavanijih u 1983. godini, a naslovna pjesma se nekoliko mjeseci zadržala na prvom mjestu, tada popularne TV emisije emisije Hit meseca, Radiotelevizije Beograd.

Prošle godine, na četrdesetu obljetnicu originalnog izdanja Croatia Records je poklonike počastila obogaćenim reizdanjem. Urednik Nikola Knežević dao si je velikog truda i album je obogatio mnogim fotografijama (nekima i neobjavljenima) iz arhive obitelji Blažević i arhive originalnog fotografa Đorđa Ljepojevića, te lijepim riječima eminentnih glazbenika i kritičara, Ante Tomića, Hrvoja Horvata i Krešinog prijatelja, Jugoslava Gojkovića, jednog od organizatora Memorijala u čast Kreše Blaževića. Album je reizdan na atraktivnom prozirnom tamnocrvenom vinilu.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll