Datumar: Time opevao ‘Makedoniju’

Rockomotiva
05.06.2024.

Na današnji dan 1973. godine snimljena je jedna od kultnih pjesama jugoslavenskog rocka i klasik grupe Time, pjesma ‘Makedonija’, autora Dade Topića.

Priredio: Robert Čajsa

Pjesmu je u Jugotonovom studiju, u prostorima Jadran filma snimila trojka koju su činili Dado Topić kao pjevač i bass gitarist, Vedran Božić na gitari i Peco Petej za bubnjevima.

Urađena je kao take-one, dakle od početka do kraja snimljena je u jednom pokušaju, dok je naknadno nadosnimljen još jedan solo gitariste Vedrana Božića, koji se od originala tek neznatno razlikovao u melodiji, što je bila “tajna” posebnosti pjesme.

Uz nju je grupa istoga dana snimila još jednu autorsku pjesmu Dade Topića, ‘Reci, Ciganko, što mi u dlanu piše‘, koju su prvi put uživo izveli nešto ranije na Boom festivalu u Ljubljani, a njena 9-minutna verzija objavljena je na festivalskom live albumu. Kraća studijska verzija, zajedno s ‘Makedonijom’, pojavila se 11. 12. 1973. na singlu pod etiketom Jugotona.

Snimanje “Makedonije” i “Ciganke” posebno je upamtio bubnjar Peco Petej, jer zbog njega nije stigao na vlastito vjenčanje zakazano za isti dan u Splitu. Telefonom je sa budućom suprugom Nadom dogovorio novi termin i u bračne vode Peco je uplovio 12. 07. a vjenčani kum bio mu je Dado Topić.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll