Datumar: Via Talas objavio ‘Perfektan dan za banana ribe’

Rockomotiva
16.07.2024.

Sarajevo Disk je, na današnji dan 1983. objavio jedini album beogradskog sastava Via Talas pod nazivom “Perfektan dan za banana ribe”.

Priredio: Robert Čajsa

Via Talas su bili novovalna grupa bas gitariste Bojana Pečara, a vokalna solistica je bila Mira Mijatović, kćerka Cvjetina Mijatovića (političar, obnašao dužnost predsjednika Kolektivnog predsjedništva Jugoslavije od 1980. do 1981. godine).

Ostali članovi grupe su bili Dušan Gerzić Gera (saksofon, bubnjevi) i Miško Petrović Plavi (bass, gitara, prateći vokal).

VIA Talas u nastajanju – Boža, Borjana Bulajić, Aca Plavi (danas monah Arsenije), Mira Mijatović i Dušan Gerzić Gera – foto: privatna arhiva Borivoja Gerzića

Band je sudjelovao na kompilacijskom albumu “Artistička radna akcija“, raznih izvođača, koja uključuje drugu generaciju beogradskih novovalnih i punk rock bendova.

Bojan Pečar i Mira Mijatović – foto: Vladan Mijatović Živojnov

U vrijeme kada je band objavio album “Perfektan dan za banana ribe“, pod imenom Talas, koji je dobio naslov po kratkoj priči JD SalingeraA Perfect Day for Bananafish“, Bojan i Mira su bili jedini preostali članovi. Album je sadržavao osam pjesama, a uvodna pjesma albuma ‘Sama‘ je postala omanji hit. Pjesma se pojavila na soundtracku filma “Šećerna vodicaSvetislava Bate Prelića.

Album, snimljen u beogradskom studiju MS, producirali su Pečar i Boban Petrović, a objavljen je u samo 3000 primjeraka. Kao gosti na albumu su se pojavili Milan Mića Bubalo (drum machine), Ivan Vdović Vd (bubnjevi), Milan Mladenović (gitara) i Vuk Vujačić (saksofon).

Bojan i VD će nedugo po objavljivanju ovog albuma postati članovi grupe Katarine II, koja je kasnije promijenila ime u Ekatarina Velika.

Na današnji dan: Rođen Bojan Pečar, “najlepši dečko rock ‘n’ rolla”

Tagovi: , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll