Datumar: Zakotrljao se Točak – Radomir Mihajlović

Rockomotiva
13.06.2024.

Poznat po nadimku Točak, osnivač i vođa kultne rok grupe Smak rođen je 13. lipnja/ juna 1950. u Čačku.

Priredio: Robert Čajsa

Rođen je u Čačku. Obitelj mu je porijeklom iz Hercegovine. Njegov otac Risto, završio je kolarski zanat u Beču. Imao je dara za muziku i vodio je pjevačku skupinu. U obitelji Mihajlović, muzika je imala važnu ulogu u životu. Za formiranje muzičkog ukusa brinuo se otac.

Kad je Točak krenuo u prvi razred, ozlijedio se na ekskurziji i dugo je boravio po bolnicama. Svoju obitelj nije vidio oko dvije godine, a to razdoblje predstavlja i prekretnicu, jer je Točak više vremena provodio uz gitaru.

Tijekom tog surovog djetinjstva imao je vremena za razmišljanje. Imao je potrebu kroz gitaru izraziti sve što se nakupilo u njemu, a pokazalo se da mu to dobro ide. S obzirom na to da mu je otac bio kolarski majstor i da je na ruci imao istetoviran točak, mladi Radomir Mihajlović dobio je i nadimak Točkić, pa po tome i on ima istetoviran točak na ruci.

Točkov prvi učitelj gitare bio je Dragoljub Jaraković Jarak, skladatelj pjesme ‘Ulazak u harem‘, koju je Točak kasnije interpretirao.

Prva gitara koju je svirao u grupi Smak bila je kopija “Aria Diamond”. Mislio je da je jako loša i živcirao ga je njen oblik, pa ju je odlučio oblikovati na način koji mu je omogućio dodrezati krajeve gitare.

Kao veliki obožavatelj Fender Stratocaster gitare, dobio je priliku nabaviti jednu za sebe. Bio je to poklon Slobodanovog brata, koji je radio u Chicagu. Točak je gitare isprobavao obilazeći dućane, a u gradiću nedaleko od Chicaga za sebe je odabrao Stratocaster. Na probi je odsvirao Hendrixovu pjesmu ‘Purple Haze‘ i izazvao čuđenje i divljenje prisutnih, smatrajući da je “oživio” Hendrixa.

Foto: printscreen youtube

Sastav grupe Smak, činila je grupa pojedinaca iz Kragujevca, Kraljeva i, naravno, Čačka. Ubrzo nakon osnivanja grupe, karijera je krenula uzlaznom putanjom, mada je niz nespretno-nesretnih odluka i postupaka učinilo, da grupa nije, na najbolji mogući način, iskoristila svoje velike potencijale.

Točak se nije želio dopadati, osvojiti na prvi pogled, a zatim nestati “kao ljetna oluja”, ostavljajući za sobom pustoš. Nije htio zavesti naivne, prevariti ih za novac. Svirao je za one koji su u muzici tražili smisao, kojima je muzika dio postojanja i opredjeljenja. Gitara je produžetak njegova tijela.

Nagađalo se tko je od poznatih gitarista bio Točkov uzor, spominjali su se Eric Clapton, Wes Mongomery, Carlos Santana… Točkov najdraži gitarist je Hendrix, prvenstveno jer je svirao Fender Stratocaster i bio izvan svih kategorija:

Hendrix je bio predobar da bi mogao duže živjeti. Po mnogim je elementima i danas nenadmašan.

Velika tema je Istok u Točkinoj muzici, motivi s Balkana, nasljeđe Bizanta, Bliskog istoka i Istoka općenito.

Točak i grupa Smak, muziku smatraju dijelom života, a ne načinom poslovanja. Točak se povukao iz javnog života, ali njegov utjecaj ostaje. Radi s mladim gitaristima, pravi gitare, komponira i posredno, preko interneta, komunicira sa svojim fanovima.

U svijetu, na globalnoj razini, pojavio se Jimi Hendrix, dok je na Balkanu Točak, kao druga strana medalje. On je magija i noćna mora gitarista – izjavio je svojevremeno Dado Topić.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll