Datumar: Završen “Opus 1”

Rockomotiva
27.08.2024.

Beogradska progresivna sympho-rock grupa Opus završila je, na današnji dan 1975, snimanje prvog albuma “Opus 1”, čiji je naziv značio da su planirali i buduća izdanja, ali pokazalo se da je bio i poslednji.

Tekst & foto: press

Sastav Opus, koji je osnovao i vodio klavijaturista Miodrag Okrugić, od osnivanja 1973. do konačnog prekida rada 1979, prošao je kroz dva prekida i reformisanja i brojne promene postave.

Opus 1” je snimljen nakon prve reforme banda, 1975. godine, u postavi koju su, uz Okrugića, činili Slobodan Orlić (bivši član grupe Siluete, bas gitara), Ljubomir Jerković (bubnjevi) i Dušan Prelević (vokal).

Album je snimljen tokom avgusta iste godine, u Studiju V PGP-RTB a. Objavljen je u luksuznom omotu koji je dizajnirao Dragan S. Stefanović. Muzički karakterisao je simfo-rock zvuk. Objavljen je pod okriljem producentske kuće “Diskos”.

Na albumu su se našle pesme Magija/ Zveri u nama, Čudno je u magli, Viđenje po Grigu, Opus/ Žena tame, Dolina bisera, Sakupljač zvona, Frida/ Žena oblaka i pesma Memento mori. Pesmu Opus / Žena tame, ranije je, pod imenom Opus No.1, izvodila YU Grupa, ali nikada nije snimljena. U pesmi ‘Memento Mori‘, gostovao je frontman grupe Dah Zlatko Manojlović, kao vokal.

Album nije bio dobro primljen, jer su kritičari očekivali više od benda na osnovu njihovih nastupa u živo, a Opus je ponovo raspušten. Dušan Prelević će se godinama kasnije ograditi od ovog materijala tvrdeći da je celi album otpevao za jednu noć i smatra ga običnim promašajem. No, kritika ga je upoređivala s mnogim svetskom radovima, hvaleći čitav prijekat.

Austrijska produkcijska kuća Atlantida izdala je 2013. godine album “Opus” na kompakt disku i vinilu.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll