Deset dana do Festivala Priča

Rockomotiva
05.06.2023.

Iako leto još zvanično nije počelo, a i vreme očekivano za ovo doba godine ne liči na „sebe“, sezona letnjih rok festivala uveliko je krenula, iako se oni najveći i najatraktivniji tek očekuju. Jedan od njih je i čačanski festival PriČA (pivo, rokenrol i Čačak) koji se ove godine održava osmi put, „preteći“ da se „ugura“ u one najveće, najpoznatije i najatraktivnije, među koje svakako spadaju Exit, Beer Fest, Arsenal, Nišvil i… dodajte ovom spisku ono što vama po muzičkim afinitetima ili lokal-patriotizmu najviše leži na srcu.

Piše: Duško Antonić

Foto: Marina Pešić

Sudeći prema atraktivnoj, inovativnoj listi učesnika i ambcioznosti, ali i posvećenosti organizatora, čačanska PRiČA ima nameru da uđe u Top 5 ovogodišnjih festivalskih dešavanja u Srbiji, po kojima se već uveliko „navijaju“ godišnje-odmorski satovi. Rok-festivalska dešavanja tako postaju i svojevrsna turistička atrakcija, ne samo Srbije nego i cele bivše Jugoslavije (ali i komšijskih zemalja), odakle se, kao i svake godine, očekuje veliki broj posetilaca koji sigurno neće doći (samo) na jedan od (ne)pomenutih festivala. Pa slobodno možemo reći da nam rokenrol, više nego išta drugo, ponovo povezuje čitav post-jugoslovenski prostor. Za zemlju koja je po snazi, kvalitetu i raznovrsnosti, po opštem ubeđenju, imala drugu rok scenu u Evropi i treću u svetu, to je nekako normalno i očekivano.

A zašto je čačanska PRiČa sada toliko velika, ako se o njenih sedam prethodnih inkarnacija nije mnogo pisalo i pričalo, iako daleko od toga da i tad nije bilo kvaliteta, razloga je mnogo. Jer, nakon prošlogodišnje uspešne promocije Novog Sada kao prestonice evropske kulture, svesni toga da ćemo poduže čekati da takva čast pripadne ponovo nekom našem gradu, u ministarstvu kulture, ali i turističkom savezu i drugde gde još uvek ima nekoga ko iole razmišla o kulturi došlo se do ideje da neki grad u Srbiji svake godine bude Nacionalna prestonica kulture. Čast da bude prvi na toj listi pripala je upravo Čačku, pri čemu ja ovde svakako neću nabrajati brojne kulturne poslenike i umetnike koji su u ovom gradu ponikli i doprineli toj časti.

Neću ovde, po prirodi stvari, pisati ni o brojnim manifestacijama u sklopu sveukupne kulturne ponude ovogodišnje Prestonice kulture, jer na ovom mestu je tema rokenrol i festival koji je, kao nešto što pokriva taj deo umetničkog spektra, zaslužio i dobio logističku i svaku drugu podršku grada i republike i struktura koje u njima o kulturi brinu. To potvrđuje i konferencija za štampu, organizovana ni malo slučajno u Sali Turističkg saveza Srbije u Beogradu, na kojoj je uz desetine predstavnika medija govorilo čak desetak što učesnika što organizatora festivala. Od samih učesnika, između ostalih, prisutnima su se obratili i pevačica Zoe Kida, doskorašnja atraktivna članica benda Zemlja gruva, Branko Đurić Đuro, frontmen grupe Bombaj Štampa i Arigo Saki (Aleksandar Karadžić), poznatiji kao član grupe Prljavi inspektro Blaža i Kljunovi, koji je nedavno objavio odličan solo album i time (ostajući i član benda čiji je suosnivač) zvanično najavio i paralelnu solo karijeru. U ime Radija Beograd 202 govorili su: njegov urednik Nenad Kuzmić i voditelj Milan Ćunković, što podrazumeva da će ova radio-stanica, inače i najveći promoter rokenrola u Srbiji, veliku pažnju posvetiti čačanskom festivalu. Uz još nekoliko predstavnika organizatora, lokalnih kulturnih ustanova i di-džejeva koji će nastupati četvrte večeri festivala, posebnu pažnju valja pokloniti Žani Nenadović, inače portparolki festivala, koja ga je zajedno sa svojim suprugom Zoranom i osnovala i vodila prethodnih godina, a njihov „Srpski pab“ je ujedno i zborno mesto i epicentar rokerskih zbivanja u gradu na Moravi. Sve to, uz impozantnu i atraktivnu listu učesnika, garantuje da je festival u najsigurnijim mogućim rukama. Najzad, nimalo slučajno, festival će se održavati na (kako Čačani kažu) Želovom igralištu (legendarni Košarkaški klub „Železničar“) čime je čačanska košarkaška legenda spojena sa ništa manje vrednom rok tradicijom ovog grada; a te dve stvari, nekako, i idu jedna uz drugu.

Festival će zvanično (pretpostavljamo nekim rok-nastupom) otvoriti sjajni Hor čačanske gimnazije pod upravom profesorke Mirjane Janevske, a tog četvrtka, 15. juna, nastupiće Lusteri iz Aranđelovca, već pomenuti Arigo Saki bend, lokalni kantautor Nikola Radović i gitarista Janko Ćirković sa svojim bendom, atraktivna alternativna grupa King Foo iz Ljubljane, već možemo reći kultna grupa Stereo banana iz Niša, Raskid 13 iz Pančeva, čiji je frontmen Čačanin Konstantin Nešovanović i Crveni karton iz Kruševca.

U petak 16. juna, hedlajneri večeri, a možda i čitavog festivala, su čuveni Bjesovi iz komšijskog Gornjeg Milanovca, kao i beogradski Van Gogh; tu je i grupa Vreme čuda iz Beograda, a posebnu atrakciju predstavljaće čačanska grupa Ružičasti slonovi, sastavljena od old school muzičara čiji zvuk krase obeležja pravog starog šumadijskog roka i očigledan uticaj grupa kao što su Smak, YU grupa, Osvajači, Krvna grupa… Najzad, ove izuzetno atraktivne večeri nastupiće i rok-atrakcija Whiteheads iz Rijeke. Mudre “bele glave” pomešale su iskustvo i mladost, napravivši bend sa vanvremenskom muzikom u kome, što je je posebna atrakcija, nastupa beogradska pijanistkinja Ana Mihailović, čija veza sa Čačkom je, gle čuda, ni manje ni više to što je ćerka Radomira Mihailovića – Točka.

Treći dan festivala. 17. juna, veče će otvoriti Rok apoteka iz Novog Sada, jedna od najvećih klupskih atrakcija na prostorima Ex-Yu, a iz Hrvatske nam, ne znam u kom sastavu, dolazi legendarni Aerodrom, ali već samo ime ove sjajne grupe asocira na njihove velike hitove od kojih su mnogi na večnoj best of listi jugosklovenskog rokenrola. Uz atraktivnu Zoe Kida, koju smo već pomenuli, te večeri će nastupiti i Bombaj Štampa, predvođena Brankom Đurićem Đurom, a nakon njih i ništa manje atraktivna beogradska grupa Samostalni referenti uz koju ni oni najumorniji neće moći a da ne đuskaju uz njihovu ska muziku.

Konačno, četvrto veče festivala, 18. juna, rezervisano je za disk-džokeje i one koji preferiraju tu vrstu provoda, a nastupiće DJ Shuky, DJ Kosmo mi, DJ Teodora, DJ Kućna muzika, DJ Lag i DJ Ranchatek.

Tokom četiri festivalska dana, biće organizovani i različiti prateći programi, među kojima su izložba koncertnih fotografija “PRi(ČA) iz foto pita” koncertne fotografkinje Aleksandre Ignjatović Headliner i izložba fotografija Aleksandra Alempijevića.

Znajući Žanu i Zorana, kao osnivače i organitzatore ne samo ovog festivala nego i celokupnog rok-kulturnog života u Čačku, njihovu ljubav prema onom što rade i poslovičnu gostoprimljivost, uveren sam da će, osim raznih pozitivnih iznenađenja kojih če svakako biti, svako ko tih dana poseti Čačak i ovaj rok-festival, sa njega poneti i najlepše uspomene.

 

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll