Dogodilo se na današnji dan: Dorian Gray objavio “Sjaj u tami”

Rockomotiva
22.12.2023.

U izadnju Jugotona, objavljen je, na današnji dan 1983. godine album “Sjaj u tami”, zagrebačke grupe Dorian Gray, predvođene vokalnim solistom, gitaristom i frontmanom Massimom Savićem.

Priredio: Robert Čajsa

Produkciju LP-a je obavio Saša Habić . Na albumu su gostovali i bass gitarist Jadran Zdunjić te saxofonist Miroslav Sedak Benčić.

Album je postigao solidan komercijalni uspjeh, kao što je i medijski bio zapažen.

Također je hvaljen i umjetnički rad omota LP-a kojeg su dizajnirali Sanja Baharah i Mario Krištofić.

Zapaženi hit singl bila je pjesma ‘Sjaj u tami‘, obrada poznate pjesme ‘The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore)’, autora Boba Crewea i Boba Gaudioa. Dodatni aduti bili su ‘Kuća’, ‘Dugo si sam’, ‘Monstrum pored sna’ i ‘Jahač’, a Massimo Savić se predstavio kao odličan pjevač i maštovit gitarist. Materijal su potpisali zajednički, a pored komunikativnih pjesama tu su se našle altemativnije teme i tekstovi u kojima se osjeća poetska ambicija.

Grupa je nastala 1982. godine u postavi Massimo Savić (gitare, vokal), Vedran Čupić (gitara), Branko Terzić (bubnjevi), Toni Ostojić (klavijature) i Emil Krnjić (bas). Na prijedlog bubnjara Terzića, odabrali su ime Dorian Gray po knjizi Oscara WildeaSlika Doriana Graya’ što je precizno definiralo njihovo viđenje art rocka. Gradeći glazbenu sliku oko radova sastava Roxy Music i Japan i djelujući u post novovalno vrijeme, donijeli su na scenu, kako vizualnu, tako i autorsku eleganciju. U početku su rad vezali za Galeriju zagrebačkog Studentskog centra gdje su vježbali.

Prva veća priznanja dobili su tijekom 1983. godine zahvaljujući klupskim nastupima u Hrvatskoj i Sloveniji, a te godine su sudjelovali i na YURM-u.

Po objavljivanju ploče “Sjaj u tami“, iz grupe odlaze Terzić (kasnije u grupi Svileni), Čupić i Krnjić. Novu postavu čine basist Jadran Zdunjić, bubnjar Dragan Simonovski i gitarist Zoran Cvetković Zok (ex Prljavo kazalište, Parni valjak).

Drugi LP ‘Za tvoje oči’ snimaju u Švedskoj, a producent je Šune Ferger (Sjunne Ferger). Tekstove je napisao Zok, a muziku je uradio zajedno sa Massimom. Instrumentalno snažniji i preciznije producirani, postupno su krenuli bliže pop formi posebno u pjesmama ‘Ti si tu’ i ‘Za tvoje oči’.

 

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll