Dogodilo se na današnji dan: Formirana Azra

Rockomotiva
20.01.2024.

Formalni početak Azre dogodio se u sječnju/januaru 1977, kada Štulić smišlja ime svoje nove grupe. Kroz nekoliko mjeseci uobličena je prva postava, koju uz Džonija čine Mladen Jurčić, Branko Matur i Paolo Sfecci. Kasnije će im se pridružiti i Jura Stublić koji će preuzeti glavnu vokalnu ulogu.

Priredio: Robert Čajsa

Nakon što je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i na brojnim studentskim žurkama tokom 1974. neobavezno svirao samo u manjem krugu istomišljenika, Branimir Džoni Štulić je osnovao i prvu grupu koju je nazvao Balkan Sevdah Band. U programu su, kako ime sugerira, imali uglavnom etno pjesme, od makedonskog melosa do sevdaha.

Formalni početak Azre dogodio se u sječnju/januaru 1977, kada Štulić smišlja ime svoje nove grupe. Kroz nekoliko mjeseci uobličena je prva postava, koju uz Džonija čine Mladen Jurčić (gitara), Branko Matur (bass gitara) i Paolo Sfecci (bubnjevi), a u historiografiji Azre se navodi da je ova postava prvi koncert izvela u jesen u Domu kulture u zagrebačkoj Dubravi. Kasnije će im se pridružiti i Jura Stublić koji će preuzeti glavnu vokalnu ulogu.

Nastupali su po manjim prostorima i već izvodili neke Štulićeve pjesme, ali će proći još neko vrijeme do prvih izdanja.

Priča o tome kako je grupa Azra dobila ime

U siječnju 1977, za šankom Teatra & TD, domaći su “anarhisti” ispijali loze i pričali o politici. Bio je tu i Džoni, koji se zabavljao s društvom, jer je izvjesni Đoko dobio kćerkicu. Valjalo je odabrati ime i on se prisjetio stihova njemačkog pjesnika Heinricha Heinea koji su ga očaravali i počeo ih recitirati: “Kazuj robe od kuda si, iz plemena kojega si? Ja se zovem El Muharem iz plemena starih Azra, što za ljubav glavu gube i umiru kada ljube”. Tako su isto veče dobili ime Azra i Đokova kćerka, kao i Štulićev novi band.

Junak navedenih stihova koji svoje pleme veže uz ljubavne strasti svakako bi se mogao poistovijetiti sa dobrim djelom sadržaja Štulićevih pjesama. Tragao je za nazivom grupe koji je namjeravao osnovati, a moralo je biti kratko i zanimljivo, moralo se lako pamtiti i nije smjelo sadržavati dijakritičke znakove. Tog trenutka je sam sebi dao odličnu ideju za ime grupe.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll