Dogodilo se na današnji dan: Jugoslaviju udario Električni Orgazam

Rockomotiva
13.01.2024.

Na današnji dan 1980. formalno je osnovan beogradski rock sastav Električni Orgazam.

Priredio: Robert Čajsa

Predpriča ovog važnog poglavlja na ovdašnjoj rock sceni datira iz prethodne godine kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec, Bojan Banović formirali grupu Hipnotisano Pile. Izvodili su vlastiti materijal koji je pisao uglavnom Banović.

Onda se dogodio jedan presudni susret u beogradskoj kavani “Mornar”, naposredno poslije koncerta grupe Leb i Sol u Domu sindikata, 13. 1. 1980. Članovi Hipnotisanog Pileta, bubnjar Srđan Gile Gojković i gitarist Ljubomir Jovanović, našli su se sa klavijaturistom Ljubomirom Đukićem i spontano došli na ideju da zajedno formiraju ad-hoc punk rock grupu, ali s drugačijom podjelom uloga. Dogovoreno je da u toj priči Gile bude vokal i gitarist, a Jovec da se prebaci za bubnjeve. Pri tome njih dvojica uopće nisu namjeravali prekinuti sa bandom s kojim su do tada radili.

Foto: Fedor Vučemilović

Ujedno su smislili originalnu ideju. Njih trojica će svirati kao predgrupa Hipnotisanom Piletu, odnosno sami sebi! I tako, dok su sve dogovarali i čekali na konobara (koji nikako da dođe), Ljubomir je napisao stihove za njihovu prvu buduću pjesmu ‘Konobar‘.

Premijerno scensko predstavljanje trojka je imala u ljeto iste godine u beogradskom SKC-u, naravno na koncertu Hipnotisanog Pileta. Međutim, kada su im se uskoro pridružili i gitarist matičnog sastava, Goran Sinadinović, te bass gitaristica Marina Vulić, a nedugo potom bubnjar Goran Čavajda Čavke (pa se Ljubomir Jovanović vratio za gitaru, a Sinadinović otpao), postalo je jasno da novi band više nije samo neobavezna zabava.

Foto: Goran Vejvoda

Ubrzo je Gile napisao pjesme ‘Krokodili dolaze‘, ‘Zlatni papagaj‘ i ‘Vi‘ pa ih je grupa snimila u studiju “Druga macaEnca Lesića. I čim su se one pojavile na čuvenoj kompilaciji “Paket aranžman”, priča zvana Električni Orgazam krenula je punom snagom i traje do današnjih dana.

Tagovi: , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll