Dogodilo se na današnji dan: Laufer objavio “The Best Off”

Rockomotiva
17.01.2024.

Baš u ovo doba 1994. godine diskografska kuća Corona Records objavljen je prvi album riječke rock grupe Laufer “The Best Off”.

Tekst: press

Foto: Željko Jerneić

U slučaju Laufera, od osnutka 1986. godine, na tržištu su se pojavljivale samo pjesme u okviru različitih kompilacija, dok su prve vlastite singlice čak morali objaviti sami, jer izdavači u to vrijeme nisu pokazivali veliko zanimanje za njih. Ilustrira to primjer pjesme “Ona zove se nebo”. Objavljena je još 1988. na kompilaciji “The Best of 237” u izdanju “M produkcije Radio Novog Sada” i tek puno kasnije će postati jedna od poznatijih pjesama iz samostalne karijere Damira Urbana, vokalnog soliste i frontmana grupe.

Ranije ostvarena suradnja s glazbenim producentom i snimateljem Janezom Križajem nastavljena je u studiju ‘Tivoli’, s radom na prvom albumu “The Best Off…“. Album izlazi pod etiketom slovenske diskografske kuće Corona Records i na njemu sudjeluje novi gitarist Vlado Simčić Vava (kasnije član sastava Mone, Blagdan Banda i Ri Rock Banda), čime je formirana najpoznatija postava Laufera. Albumu sadrži njihove tadašnje velike uspješnice “Moja voda“, “Svijet za nas” i “Lopov Jack“, a skladba “Moja voda” dobiva nagradu Radija Velike Gorice za hit godine.

Dodatni medijski uspjeh sastav Laufer ostvaruju prvim mjestima na HRT-voj emisiji Hit depo i spotovima za pomenute hitove, od kojih su druga dva napravljena u suradnji s Matejom Klarić.

Na izdanju “The Best Off”, zapažena je obrada klasika engleske grupe The TroggsWild thing”. Prvi vinilni EP iz 1992. i singl iz ’93. grupa je izdala o vlastitom trošku u skromnom tiražu od 200 komada te su danas diskofilski rariteti.

Uostalom, nisu oni pravili pjesme da bi ih što bolje prodali na tržištu. Bili su umjetnici, a ne zanatlije i trgovci glazbom, daleko, daleko od bestrasnih profesionalaca. A pri tom posebno vješti i s jakim osjećajem za mjeru. Vava bi na različite načine eksplodirao, ali nikada ni s notom viška u solažama.

Premda su ih vezivali ili pokušali vezivati za tada (prva polovica devedesetih godina prošloga stoljeća) aktualni grunge, Laufer je bio svoj svojcat. Kako i ne bi bio kad čujem vokal Damira Urbana i tako profinjenu svirku Simcicha Vave! Ili briljantnu ritam sekciju (Sulić, Tibljaš), naročito u pjesmama u kojima Laufer kovitla funk i rock.

Ante Batinović (glazba.hr)

Premda ime benda Laufer personificira šahovsku figuru koja se pomiče pravocrtno, njihova karijera više podsjeća na kretanje figure konja, odnosno skakača. Naizgled, Laufer je iznenada doskočio na hrvatskoj rock-sceni, potom se malo kretao protivno očekivanjima, da bi isto tako iznenada nestao u obliku slova L. Možda tako izgleda kad se pamti njihova dominacija hrvatskom rock-scenom sredinom devedesetih, no put do te pozicije nije bio iznenadan nego mukotrpan, što se osobito odnosi na dobačaj do prvijenca ‘The Best Off‘.

Objavljen kultni prvenac Laufera “The Best off” na dvostrukom vinilu

 

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll